Ga naar de inhoud
In strijd 'Bijbelse levenswijze'

Christelijke school VS stuurt tiener weg om regenboogtrui en -taart

De 15-jarige Kayla in haar regenboogtrui. Door de foto op Facebook werd ze van school gestuurd.

In de Amerikaanse stad Louisville is een meisje van haar middelbare school gestuurd vanwege het dragen van een regenboogtrui bij haar verjaardagsfeest, waar ze ook een taart in de kleuren van de regenboog kreeg. Het schoolbestuur nam de maatregel nadat haar moeder een foto ervan op Facebook plaatste.

Het was de vijftiende verjaardag van Kayla Kenney, een eerstejaars student aan de christelijke Whitefield Academy. Om het te vieren had haar moeder een taart in de kleuren van de regenboog voor haar geregeld. Kayla zelf droeg een daarbij passende regenboogtrui. 

E-mail schoolbestuur

Kort na het verjaardagsfeestje ontving de moeder van Kayla een e-mail van het schoolbestuur. De tiener moest van school, zo schreef de leiding, en de reden was de foto op Facebook. 

Volgens de school had Kayla zich met haar regenboogfeestje niet aan de 'levenswijze' gehouden die haar school voorschrijft. De foto stond volgens het hoofd van de school voor een 'morele en culturele denkwijze die in strijd is met die van de Whitefield Academy'.

Regenboogkleuren vormen een symbool voor LHBT-rechten. Maar volgens de moeder van Kayla hadden de taart en de trui daar niets mee te maken. Ze had haar dochter simpelweg een 'kleurrijke' taart willen geven.

Bijbelse levenswijze

In het handboek van de school voor studenten en ouders staat geschreven dat 'de omgeving of het gedrag van een student soms kan botsen met de Bijbelse levenswijze die de school haar leerlingen aanleert. Seksuele immoraliteit en homoseksualiteit vallen daaronder.'

Online
Lees ook:
Online pesten onder jongeren: vooral homo's zijn slachtoffer

De Whitefield Academy liet aan tv-zender CBS weten dat Kayla niet alleen vanwege haar Facebook-foto was weggestuurd. Ze zou zich vaker niet aan gedragsregels hebben gehouden. Waar het in die gevallen precies over ging, wilde de school niet vertellen. 

Nieuwe school 

Kayla mag het schooljaar dus niet afmaken. Inmiddels is ze naar een andere, niet-christelijke middelbare school overgestapt.

Volgens haar moeder verloopt de aanpassing goed. "Ik dacht dat de Winfield Academy een positieve invloed op haar zou hebben", zegt ze, "maar de geloofsovertuigingen die ze hun studenten opleggen zijn zeer veroordelend."

Alicia
Lees ook:
Alicia Keys zwaar gefrustreerd na regenboognagellak zoontje