Buitenland

Nieuwe fase handelsoorlog: Trump tekent 'grootste deal ooit' met China

15 januari 2020 19:05 Aangepast: 16 januari 2020 08:07
President Trump presenteert de deal, samen met de Chinese vice-premier Liu He. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handelsdeal met China. Met het tekenen ervan breekt een nieuwe fase aan in de handelsoorlog. Tenminste, als de Chinezen zich aan de afspraken houden.

De voorlopige deal is een adempauze in de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. Die duurt inmiddels meer dan twee jaar, met een inzakkende wereldeconomie en schommelende beurskoersen als gevolg. Over en weer stelden de twee landen voor honderden miljarden aan importheffingen op elkaars producten in

Miniatuurvoorbeeld
Zo begon het:

Trump richt pijlen op China en dreigt met forse importheffingen

Trump: 'Grootste deal ooit'

De deal, die 96 pagina's telt, werd zojuist ondertekend door Trump en de Chinese vicepremier Liu He. "Het is een ontzettend grote deal, niemand heeft ooit zoiets gezien. Het is de grootste deal ooit", aldus Trump in een speech voorafgaand aan de ondertekening. 

Zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping was niet aanwezig, maar in een brief van hem die werd voorgelezen, schreef hij onder meer dat China hoopt dat de Verenigde Staten Chinese bedrijven eerlijk zullen behandelen. "Deze deal laat zien dat China en de VS in staat zijn hun meningsverschillen te overbruggen, om oplossingen te vinden door in gesprek te blijven", schrijft Xi. 

200 miljard extra export naar China

De belangrijkste afspraak uit de deal is dat China voor 200 miljard dollar (zo'n 180 miljard euro) extra aan Amerikaanse producten gaat kopen. Het gaat om bijna 80 miljard aan in de VS gefabriceerde goederen, zoals vliegtuigen, auto's en medische apparatuur. 

Daarnaast zal China voor zo'n 37 miljard aan Amerikaanse diensten afnemen en 32 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten. Ook kopen de Chinezen voor in totaal ruim 50 miljard dollar aan energie uit de VS. 

Die extra miljarden moeten de komende twee jaar richting Amerikaanse bedrijven vloeien. Als nulpunt wordt de 130 miljard euro aan Amerikaanse export naar China in 2017 genomen. De grote vraag is of China op zo'n grote schaal ineens de stroom van import kan verleggen, zegt een analist tegen persbureau Reuters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Four more years? Economische bloei cruciaal voor tweede termijn Trump

Meer toegang bedrijven

Een andere overwinning voor Trump is dat de Chinezen beloven om hun economie meer open te stellen voor buitenlandse bedrijven. Chinese bedrijven die bedrijfsgeheimen stelen of zonder toestemming kopiëren, zullen harder aangepakt worden. 

De Chinese overheid belooft verder om hun bedrijven minder actief te pushen om waardevolle technologie in handen te krijgen door de overname van bedrijven in het buitenland. Ook zullen buitenlandse bedrijven die in China actief willen worden, niet meer gedwongen worden om samen te werken met een Chinese partner. Daardoor kwam in het verleden kostbare techniek van de Amerikaanse bedrijven in handen van hun Chinese partner. 

Importheffingen blijven

Ook bij deze afspraak is het uiteraard de vraag of China zich er ook aan houdt. Als stok achter de deur, blijven de importheffingen op Chinese goederen met een waarde van 360 miljard dollar van kracht, net als het dreigement van toekomstige tariefsverhogingen. 

De tarieven blijven van kracht tot de volgende fase van de onderhandelingen is afgerond. Die onderhandelingen starten op korte termijn, zei Trump. Eerder zei hij dat niet denkt dat die fase is afgerond voor de presidentsverkiezingen in november van dit jaar. Zijn eigen handelsgezant Robert Lighthizer zei vandaag overigens dat het niet de bedoeling van de regering is om te wachten tot na de verkiezingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: handelsdeal met China misschien pas na verkiezingen

Open eindjes

Dat het al zo lang duurde om dit tussenakkoord te bereiken, komt omdat China aan een flink aantal eisen van de VS niet tegemoet wilde komen. Volgens critici blijven de grootste economische twistpunten nog overeind, meldt de New York Times.

Zo zijn er bijvoorbeeld geen afspraken gemaakt dat China stopt met het subsidiëren van de staalindustrie. Goedkoop Chinees staal dat op de Amerikaanse markt werd gedumpt, was oorspronkelijk één van de redenen voor het instellen van handelsbeperkingen. 

Ook het onderwerp cybersecurity en grote invloed van de Chinese overheid op internetbedrijven blijft onbesproken in dit akkoord. China zou geweigerd hebben te beloven dat het zou stoppen met het hacken van Amerikaanse bedrijven. Dat was een eis van de VS, maar volgens China geen economisch onderwerp en dus kwam er niets op schrift, meldt de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese sojaboeren lachende derde in handelsoorlog VS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore