Ga naar de inhoud
Kans op aardverschuivingen

Komt er een eind aan de bosbranden? Het wordt kletsnat in Australië

Luitenant Kynan Lang knielt neer op de plek waar zijn oom en neef omkwamen door een hevige bosbrand. Beeld © EPA

Na maanden van droogte krijgt Australië te maken met stevige buien. En dat kan beslissend zijn in de strijd tegen de verwoestende bosbranden in het land.

Vooral in het oostelijk deel van het land gaat flink veel regen vallen, en daar zijn de branden het felst. De deelstaten Victoria en New South Wales en de oostelijke helft van de deelstaat Queensland staat zeer nat weer te wachten.

200 millimeter

In de bergen ten westen van Sydney kan er tot en met zondag tot 200 millimeter regen vallen, en dat kan tot overlast leiden. Ter vergelijking: in Nederland valt er gemiddeld 70 millimeter per maand.

Ook in Sydney zelf wordt tot en met zondag meer dan 100 millimeter verwacht.

Voedseldroppingen voor hongerige dieren in afgebrande gebieden Australië

00:53
Door de bosbranden in Australië zijn al meer dan 1 miljard dieren omgekomen. De dieren die het wél hebben overleefd, hebben moeite met het vinden van voedsel in hun verwoeste leefgebied. Voedseldroppingen moeten voorkomen dat ook deze dieren doodgaan.

Australian Open

Ook in het meer noordelijk gelegen Brisbane is het komende tijd kletsnat. Melbourne kreeg vandaag te maken met stevige buien.

De stad heeft nog steeds last van de rook, die zorgde voor geannuleerde vluchten en voor de tweede dag op rij een vertraagde start van de kwalificatiewedstrijden van de Australian Open.

Schattige
Lees meer
Schattige beelden: Australische hond deelt waterbak met koala

Kans op aardverschuivingen

De zware stortbuien hebben ook nieuwe gevaren tot gevolg. Zo bestaat er een risico op aardverschuivingen, overstromingen en watervervuiling, doordat puin terechtkomt in zoetwatervoorzieningen. 

De bosbranden hebben sinds september het leven gekost aan 29 mensen en vernietigden meer dan 2500 huizen en een gebied ter grootte van Bulgarije.

Allesverwoestende bosbranden Australië: 'We zijn alles kwijt'

01:29
Het huis van Chris en Jenny was in een paar minuten tijd tot de grond toe afgebrand door de bosbranden in Australië. Alles wat ze hadden is in vlammen opgegaan.