Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Gewonde kinderen

Amerikaans vliegtuig in problemen loost kerosine boven school

15 januari 2020 00:09 Aangepast: 15 januari 2020 14:58
Een vliegtuig van Delta stijgt op in Washington. Beeld © AFP

Een vliegtuig raakte vlak na het opstijgen vanaf Los Angeles International Airport in de problemen. Om een noodlanding uit te kunnen voeren, moest het toestel kerosine lozen. Dat gebeurde boven een paar scholen, waardoor bijna 60 mensen gewond raakten. Onder hen waren veel kinderen.

Het toestel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines raakte kort na het opstijgen in de problemen door een defect aan de motor. Dat schrijft CBS News. Het toestel was onderweg naar Shanghai.

De piloten kondigden aan kerosine te moeten lozen om zo een veilige noodlanding uit te kunnen voeren.

Oog- en huidirritaties

Die kerosine kwam terecht boven land. Op zo'n twintig kilometer van het vliegveld waren op hetzelfde moment bij verschillende basisscholen kinderen buiten aan het spelen. Zij kregen door de geloosde brandstof last van oog- en huidirritaties

Bekijk hier beelden van de geloosde kerosine:

Er werden volgens lokale media vervolgens zo'n 70 hulpverleners ingeschakeld. Volgens een tweet van de brandweer raakten op een school 17 kinderen en 9 volwassenen door het incident lichtgewond. Ook op twee andere scholen vielen slachtoffers. Iedereen kon ter plekke worden geholpen. Niemand hoefde naar het ziekenhuis. 

"Ik was zo bang", vertelde de 11-jarige scholier Marian Torres aan CBS News. "We gingen naar binnen en toen begonnen mijn ogen te jeuken."

Iedereen kon ter plekke worden behandeld, niemand hoefde naar het ziekenhuis. Iedereen kon ter plekke worden behandeld, niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Succesvolle noodlanding

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA laat in een verklaring weten zich bewust te zijn van het incident. "Delta Airlines vlucht 89 heeft een succesvolle noodlanding uitgevoerd op Los Angeles International Airport. We zijn ons ervan bewust dat kinderen van een basisschool ten oosten van het vliegveld zijn behandeld vanwege blootstelling aan kerosine."

Kerosine boven zee lozen

Volgens verschillende berichten begon het vliegtuig de kerosine al boven zee te lozen, maar moest het ook boven land blijven lozen om genoeg kerosine kwijt te raken. Als de brandstof op grote hoogte geloosd wordt, valt daar op de grond niets van te merken. Maar doordat het toestel al vlakbij het vliegveld was, werden inwoners blootgesteld aan de kerosine. 

Een piloot vertelt CBS News dat het toestel waarschijnlijk meer dan 15.000 gallons (57.000 liter) kerosine heeft geloosd. Dat is nodig omdat het vliegtuig anders te zwaar zou zijn voor een noodlanding. Het landingsgestel zou daardoor af kunnen breken, remmen zouden mogelijk niet werken en de piloten zouden het toestel niet op tijd tot stilstand kunnen brengen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen paniek: vliegtuig verliest kerosine tijdens vlucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore