Per ongeluk neergeschoten

Arrestaties in Iran om neerhalen vliegtuig

14 januari 2020 11:32 Aangepast: 14 januari 2020 13:49
Brokstukken van het vliegtuig dat werd neergehaald bij Teheran. Beeld © AFP

In Iran zijn verschillende mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het per ongeluk neerhalen van het Oekraiënse passagiersvliegtuig vorige week. Hoeveel mensen zijn vastgezet en wie zij zijn, is niet bekendgemaakt.

Vorige week woensdag stortte vlucht PS752 met bestemming Kiev neer, kort na het opstijgen van de luchthaven in de Iraanse hoofdstad Teheran. Alle 176 passagiers aan boord van het toestel kwamen hierbij om het leven.

Luchtafweerraket

Al snel na de crash kwamen berichten naar buiten dat het vliegtuig uit de lucht was geschoten door een Iraanse luchtafweerraket. Iran ontkende dat eerst in alle toonaarden, maar afgelopen weekend bekende het land dat het inderdaad per ongeluk met een raket het passagiersvliegtuig had neergehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran zag vliegtuig aan voor raket: 'Helaas nam hij de foute beslissing en raakte het vliegtuig'

De Iraanse president Hassan Rouhani zei vanmorgen dat het de schuld van de Verenigde Staten is dat de fout met de raket gemaakt werd. "Mensen weten dat dit incident per ongeluk gebeurd is, maar het moet duidelijk zijn onder welke omstandigheden het gebeurd is", zei Rouhani. Die omstandigheden zijn volgens hem 'geworteld in de Verenigde Staten, en het was de VS die het incident heeft veroorzaakt'.

Kookpunt

De relatie tussen Iran en de Verenigde Staten is al veel langer gespannen, maar de afgelopen weken bereikte de situatie een kookpunt. De Verenigde Staten doodden in Irak bij een aanval met een drone generaal Qassem Soleimani, de hoogste generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat is een elite-eenheid binnen het Iraanse leger.

Iran zwoer wraak en vuurde vorige week raketten af op Amerikaanse legerbases in Irak. In de ochtend hierna stortte het Oekraiense passagiersvliegtuig neer doordat het geraakt werd door een Iraanse raket.

Geld, wapens en olie: zo ver reikt de invloed van Iran

Na de raketaanval van Amerika op Iran liepen de spanningen tussen de landen hoog op. Iran zou volgens Amerika het Midden-Oosten destabiliseren. Maar hoeveel macht heeft het land eigenlijk in de regio?

Nadat op de Iraanse staats-tv bekend was gemaakt dat Iran achter het neerhalen van vlucht PS752 zit, gingen honderden demonstranten de straat op in de hoofdstad Teheran. Onder hen vooral studenten. Vandaag werd bekend dat er dertig demonstranten zijn gearresteerd. Volgens de Iraanse autoriteiten maakten deze mensen zich schuldig aan ‘illegale bijeenkomsten’. De demonstranten willen met de protesten hun onvrede over de regering uiten.

'Protesten zijn ontzettend dapper'

Drie vragen over de protesten aan Olaf Koens, correspondent Midden-Oosten.

1.Is het bijzonder, demonstraties in Iran?

"Het is en blijft bijzonder om protesten te zien in de straten van Teheran, want het is ontzettend dapper. Nog maar heel kort geleden, eind 2019, zagen we ook protesten en die werden keihard neergeslagen door de Iraanse oproerpolitie. Daarbij vielen honderden doden. Ook nu komen video's naar buiten waarop te zien is hoe geweld gebruikt wordt tegen demonstranten."

2. Waar demonstreren ze nu eigenlijk tegen?

"De aanleiding dit keer was het toegeven van de fout rond het neerhalen van het Oekraïense passagiersvliegtuig, maar dat er nu mensen gearresteerd zijn in verband hiermee haalt de angel er niet uit. De betogers willen grotere grieven kenbaar maken, namelijk dat ze niet in een land willen wonen dat bestuurd wordt door ayatollahs."

3. Wat gaat er nu gebeuren?

"De demonstranten willen iets van vooruitgang. Dat er een overheid is die meer om de inwoners geeft dan om zichzelf, met meer vrijheid. Vrijheid is een heel abstract begrip, maar een heel concreet verlangen. Maar dat is niet morgen opgelost en heeft ook niet maar één oplossing. Ik ben bang dat de protesten weer keihard neergeslagen zullen worden. De wereld heeft de aandacht momenteel op Iran gericht, dus misschien helpt dat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran zegt Oekraïens passagiersvliegtuig 'per ongeluk' te hebben neergehaald

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore