Ga naar de inhoud
Misbruik 75 padvinders

Grootste pedopriester uit Frankrijk staat terecht voor misbruiken 10 jongetjes

Bernard Preynat. Beeld © AFP

Tien jongetjes zou hij hebben misbruikt in de periode 1985-1991. En misschien wel meer, maar de gevallen uit de jaren 70 en begin jaren 80 zijn verjaard. Vandaag staat de 74-jarige priester Bernard Preynat ervoor terecht.

Bernard Preynat is charismatisch en autoritair. Zo omschrijven alle misbruikslachtoffers hem. "Uit angst kon je geen nee zeggen." Als Preynat 'een oogje' op je had, dan kon je hem het beste mijden, zeggen de slachtoffers.

Hand in broekje

De slachtoffers zijn nu allemaal volwassen, maar toen waren het jongetjes op de scouting; padvinders die waren toevertrouwd aan de priester. En Preynat maakte daar misbruik van. Hij stak zijn hand in het broekje van een jongetje of liet het jongetje zijn penis vasthouden. En dat was vaak nog maar het begin.

In 2016 richtte een aantal slachtoffers van Preynat een organisatie op. Ze hoorden of lazen elkaars verhalen over de priester en kwamen er zo achter dat ze niet het enige slachtoffer zijn.

Grâce â Dieu

De organisatie La Parole Libéréé (het bevrijde woord) wil Preynat achter de tralies krijgen. Vorig jaar kwam de film Grâce â Dieu uit over het misbruikschandaal.

Preynat heeft het misbruik al in de jaren 90 toegegeven. Maar zijn bekentenis is altijd stilgehouden door de kerk; tot aan het Vaticaan toe. Het kostte kardinaal Philippe Barbarin zijn kop. De Fransman wist ook van het kindermisbruik en werd vorig jaar veroordeeld tot zes maanden celstraf wegens nalatigheid.

Zwaarste kerkelijke straf

Preynat is tot dusver alleen door een kerkelijke rechtbank veroordeeld. De priester kreeg de zwaarst mogelijke sanctie: degradatie naar de lekenstand. Nu staat hij dus ook voor de rechtbank in Lyon. Preynat kan 10 jaar celstraf krijgen.