Vraag en antwoord

Topoverleg Britse royals: 'Toekomst koningshuis staat op het spel'

13 januari 2020 13:55 Aangepast: 13 januari 2020 15:23
Prins Harry en Meghan Markle.

De Britse pers ligt in de bosjes en het hele land houdt zijn adem in: de koninklijke familie voert topoverleg op landgoed Sandringham. Dat allemaal omdat de populaire prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle een stapje terug willen doen. Onze correspondent Anne Saenen legt uit wat er allemaal op het spel staat.

Wat kunnen we van dit familieberaad verwachten?

Adviseurs hebben achter de schermen al met elkaar gesproken, legt Saenen uit. Bij het overleg zijn koningin Elizabeth, kroonprins Charles en de prinsen William en Harry aanwezig. "Er liggen een paar opties op tafel, een soort modellen waarmee Harry verder zijn toekomst kan bepalen." We weten al wat hij zou willen: "Geen familiebanden doorbreken, geen titels afstaan, maar wel minder taken en traditie op zijn bordje. Daarnaast willen hij en Meghan financieel onafhankelijk worden, zodat ze ook minder verantwoording hoeven af te leggen voor bepaalde zaken."

Saenen noemt als voorbeeld het opgeknapte Frogmore Cottage waar het echtpaar woont. De restauratie kostte 2,7 miljoen euro. "Dat is met Brits belastinggeld betaald. Veel Britten willen dat geld nu terug, want Harry en Meghan willen er blijven wonen. Harry wordt ervan beschuldigd dat hij van twee walletjes eet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harry en Meghan doen stap terug als leden Brits koningshuis

We horen steeds dat het een crisis is. Is het dat ook écht?

Volgens Saenen is deze situatie ongeëvenaard: één van de populairste leden van het koningshuis wil eruit. "Het idee was dat Harry samen met William als team de nieuwe generatie royals zou inluiden. Dat maakt dit een behoorlijke crisis. Het gaat tenslotte over de toekomst van het koningshuis."

Het was zelfs zo dat de Queen naar de twee broers luisterde. "Zoals toen Harry zei: 'Oma, laten we een leuk filmpje maken, dat wordt populair.'" Elizabeth weet ze dat geen verstand heeft van dingen als sociale media, dus was ze bereid te luisteren." De video van Harry en zijn oma werd een enorm onlinesucces.

Welk effect heeft dit op de twee broers?

Het lijkt erop dat er flinke onenigheid is tussen William en Harry. "Het gaat niet meer", zegt Saenen. De oudste van de twee zou zelfs gezegd hebben dat hij 'zijn arm niet meer om zijn broer heen kon slaan'.

En volgens Saenen is het ook echt zo dramatisch als die uitspraak klinkt. "Ze waren vroeger heel hecht, maar hun relatie staat nu onder hoogspanning."

Is dit alles wat er aan de hand is?

"Achter de schermen speelt er nog veel meer. Tijdens het huwelijk van Harry en Meghan zouden ook al dingen gezegd zijn die heel hatelijk waren." Hoe bekoeld de relatie tussen het echtpaar en de rest van de familie zou zijn, bleek volgens Saenen tijdens het interview van Meghan een aantal maanden geleden.

"Een journalist vroeg toen hoe het maar haar ging. Ze antwoordde: 'Mensen vragen niet vaak hoe het met me gaat'. Dat kan op verschillende manier geïnterpreteerd worden, maar dat de twee broers in onmin met elkaar leven, leek voor de hand te liggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meghan Markle beaamt in openhartig interview: 'Het gaat niet zo goed'

En de tabloids?

Binnen de familie is er al heel lang veel te doen over de rol van de roddelpers. Er wordt de tabloids altijd verweten dat ze een grote rol hadden in de dood van prinses Diana, de moeder van William en Harry.

Volgens Saenen vinden Meghan en Harry dat ze de roddelpers moeten aanpakken: "Wij zijn zo populair, als wij de tabloids niet aanpakken, wie gaat het dan doen?" En daarom heeft het echtpaar dus een rechtszaak aangespannen.

Saenen legt uit: "Prins Charles heeft de tabloids nodig, want hij is niet zo populair. Als hij oogluikend een schandaaltje of een opmerking toelaat, is hij oké. William en zijn echtgenote Kate zijn het wel eens met Harry en Meghan, maar vinden hun aanpak te confronterend. Het zijn nu een soort van collega's die ruzie hebben."

Grote rol roddelpers bij besluit Meghan en Harry

Harry heeft de gevolgen daarvan gezien bij zijn moeder, prinses Diana. Hij wil niet dat zijn eigen vrouw dat ook moet meemaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore