Clash tussen pausen

Seksuele spanningen in het Vaticaan: verdwijnt het celibaat?

13 januari 2020 10:17 Aangepast: 15 januari 2020 11:34
Paus Franciscus en de voormalige paus Benedictus in 2014. Beeld © Getty Images

In een nieuw boek schrijft de gepensioneerde paus Benedictus XVI (92) samen met kardinaal Robert Sarah (74) dat het celibaat onderdeel van het katholieke priesterschap moet blijven. De Franse krant Le Figaro publiceerde dit weekend een fragment uit het boek.

De huidige paus Franciscus (83) zou overwegen om het celibaat op te heffen. Het is een discussie die al eeuwen in de kerk gevoerd wordt, maar door de vele misbruikschandalen steeds relevanter lijkt.

Verdedigen

Kardinaal Sarah en Ratzinger, de aardse naam van de voormalige paus, stellen dat de toekomst van de katholieke kerk niet veilig is als er aan het celibaat getoornd wordt. Ze roepen volgens Le Figaro daarom op om het celibaat in stand te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands slachtoffer seksueel misbruik klaagt paus aan

Wat is het celibaat?

Het celibaat binnen de katholieke kerk houdt in dat bijvoorbeeld priesters ongehuwd moeten blijven. Omdat seks iets is wat volgens de kerk binnen het huwelijk plaatsvindt, zijn seksuele handelingen dus ook niet toegestaan.

Omdat je je als mens niet aan een andere persoon bindt, zou je een betere band met de christelijke God kunnen bereiken, is het idee achter de seksuele onthouding.

De eerste vermelding van het celibaat als wet binnen de kerk stamt uit het jaar 306 na Christus.

De twee schrijven verder dat het priesterschap 'door een donkere periode' gaat. "Priesters zijn geraakt door alle schandalen en worden onrustig van het ter discussie stellen van het celibaat. Daardoor komen ze onterecht in de verleiding om alles achter te laten en het op te geven."

Progressief

Sinds zijn aantreden in 2013 heeft Franciscus al verschillende keren gehint op het afschaffen of versoepelen van het celibaat. Hij staat ook bekend als progressiever dan zijn voorganger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Helft Nederlandse bisschoppen wist van misbruik in de kerk'

Een jaar voor zijn aantreden als paus schreef Franciscus in zijn boek Sobre el Cielo y la Tierra (Over de hemel en de aarde) dat hij het opheffen van het celibaat niet uitsluit, maar alleen als 'culturele redenen' daar aanleiding voor zouden geven. Twee jaar later voegde hij daar in een interview aan toe: "Er zijn oplossingen, en die zullen we vinden. Maar daar is tijd voor nodig."

Het boek met de titel Des deptheurs de nos cœurs (Uit de diepten van ons hart) verschijnt 15 januari. Vooralsnog alleen in het Frans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minnaressen vragen paus: hef celibaat op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore