Vulkaanuitbarsting

Vulkaan Filipijnen is uitgebarsten, gevaarlijke eruptie verwacht

13 januari 2020 05:04 Aangepast: 13 januari 2020 11:13
Er waren veel lichtflitsen te zien tijdens de uitbarsting. Beeld © EPA

Er kwam vannacht lava uit de vulkaan Mount Taal, die eerder dit weekend al begon te roken en spuiten. De Filipijnse autoriteiten verwachten een gevaarlijke eruptie in de komende uren of dagen.

Rond 03.00 uur vanochtend (lokale tijd) kwam er lava uit de vulkaan op de Filipijnen. Ook was er veel onweer rondom het vulkanische eiland. Dat meldt de BBC op basis van het Filipijnse instituut voor vulkanologie en seismologie PHIVOLCS.

De vulkaan ligt op 70 kilometer van de Filipijnse hoofdstad Manila. Autoriteiten verwachten in de komende uren of dagen een 'gevaarlijke eruptie'.

Evacuaties

Ruim 2000 mensen werden gisteren al geëvacueerd van Volcano Island, waar de vulkaan ligt. Ook bewoners van een nabijgelegen eiland zullen moeten vertrekken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse toerist ziet vulkaan Filipijnen as spuwen: 'Net op tijd weg'

Vliegverkeer stilgelegd

Het vliegverkeer van en naar de hoofdstad Manilla was tijdelijk stilgelegd, meldt de Filipijnse luchtvaartautoriteit. Inmiddels is het vliegverkeer deels hervat.

Ook KLM moest vluchten naar Manilla annuleren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers voor de gevaren van de vulkaan.

Mount Taal wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië. Tot op heden zijn 35 uitbarstingen bekend, die hebben geleid tot meerdere dodelijke slachtoffers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie naar een land met vulkanen: hoe gevaarlijk is dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore