Vliegramp Iran

Premier Canada: 'We zullen niet rusten tot er gerechtigheid is'

13 januari 2020 03:21 Aangepast: 13 januari 2020 07:48
De canadese premier Justin Trudeau tijdens een persconferentie eerder deze week. Beeld © AFP

Tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor slachtoffers van de vliegramp in Iran, heeft de Canadese premier Trudeau de nabestaanden toegesproken. "U staat niet alleen. Dit land staat achter u."

Een zichtbaar geëmotioneerde Trudeau gaf bij een herdenkingsbijeenkomst in het Canadese Edmonton een toespraak. "Wellicht voelt u zich afgrijselijk alleen. Maar u staat niet alleen. Ik wil dat u weet dat dit land achter u staat. Vanavond, morgen en alle komende jaren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran zag vliegtuig aan voor raket: 'Helaas nam hij de foute beslissing en raakte het vliegtuig'

Vorige week crashte een vliegtuig van Ukraine International Airlines vlakbij de Iraanse hoofdstad Teheran. 176 inzittenden kwamen daarbij om het leven, onder wie 57 Canadezen. Het ongeluk is een van de grootste rampen voor het Noord-Amerikaanse land sinds veertig jaar.

Uit de lucht geschoten

Iran gaf dit weekend toe dat het vliegtuig per ongeluk uit de lucht is geschoten. Trudeau zei daarover tijdens de herdenkingsbijeenkomst dat Canada er 'alles aan gaat doen om gerechtigheid te krijgen'.

Op deze video is de explosie in de lucht zichtbaar

De crash van het Oekraïense passagiersvliegtuig in Iran werd veroorzaakt door een explosie. Onder meer deze amateurbeelden gemaakt op het moment van de crash maken dat duidelijk.

'Mijn volledige steun in extreem moeilijke tijden'

"Deze tragedie had nooit mogen gebeuren. Ik wil dat jullie weten dat jullie mijn volledige steun hebben tijdens deze extreem moeilijke tijden", vertelde Trudeau de nabestaanden. "Jullie zijn voor ons de voornaamste reden om gerechtigheid te krijgen."

Dertien van de inzittenden kwamen uit de Canadese plaats Edmonton, waar Trudeau sprak. De herdenkingsdienst werd er bijgewoond door 1700 bezoekers. Er stonden zwart omlijste foto's van de inzittenden en bezoekers vielen elkaar huilend in de armen.

Nabestaanden van de slachtoffers rouwen tijdens de herdenkingsdienst in Edmonton, waar premier Trudeau bij aanwezig was. Nabestaanden van de slachtoffers rouwen tijdens de herdenkingsdienst in Edmonton, waar premier Trudeau bij aanwezig was.

Behalve in Edmonton zijn er de afgelopen dagen ook in andere Canadese steden herdenkingsbijeenkomsten geweest. In Toronto heeft een deel van de Iraans gemeenschap een protest aangekondigd tegen het Iraanse regime.

Visa voor Canadese ambtenaren

Canadese ambtenaren hebben van Iran inmiddels visa gekregen, zodat ze naar de rampplek af kunnen reizen. Acht Canadezen zijn naar verwachting morgen al aanwezig in Teheran. Zij kunnen ondersteunen bij het onderzoek naar de vliegramp.

Ook kunnen zij de families van de slachtoffers bijstaan. Omdat Canada geen ambassade in Iran heeft, was het land in eerste instantie afhankelijk van andere landen voor consulaire hulpverlening.

Reconstructie: zo eindigde een gewone vlucht naar Kiev in een tragedie

Het had een gewone passagiersvlucht moeten zijn, vlucht PS752 van Teheran naar Kiev. Maar het werd een catastrofe. 176 mensenlevens waren in één klap weg door een foute beslissing van het Iraanse leger. Een reconstructie van de ramp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore