Kustbescherming

India sloopt luxe woontorens: illegaal gebouwd

11 januari 2020 22:15 Aangepast: 11 januari 2020 22:19
Het eerste gebouw dat dit weekend werd opgeblazen. Beeld © YouTube

In Kochi, een plaats in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala, wordt dit weekend een aantal appartementencomplexen opgeblazen omdat ze tegen de regels in zijn gebouwd. De eerste woontoren met luxe appartementen, 19 verdiepingen hoog, ging vanochtend tegen de vlakte.

De rechter had vorig jaar geoordeeld dat de gebouwen moesten worden gesloopt. Ze zijn in strijd met wetten die de kustgebieden moeten beschermen. Dit weekend worden in totaal 343 appartementen opgeblazen (video: zie onder). Ze boden onderdak aan ongeveer tweeduizend bewoners.

Zonder water en stroom

Die vertrokken de afgelopen weken met de grootste tegenzin. De laatste bewoners kozen eieren voor hun geld nadat de overheid de water- en elektriciteitstoevoer had afgesloten.

De woontorens werden gebouwd in een stadsdeel dat een kwetsbare kustlijn heeft. Kochi, een stad aan zee met een half miljoen inwoners, heeft bovendien geregeld te maken met overstromingen. Daarom werden jaren geleden al regels opgesteld die bouwen in de kuststrook moeten tegengaan.

Compensatie voor bewoners

Al in 2006 was bekend dat de nu gesloopte woontorens in strijd waren met die regels. Voor de bewoners was dat in de loop van de jaren geen belemmering om een appartement te kopen. Ze hebben recht op omgerekend ruim 30.000 euro compensatie per huishouden. Vaak hebben ze een veelvoud van dat bedrag neer moeten tellen om in zo'n appartement te kunnen wonen.

Kochi, in de deelstaat Kerala, was in oktober nog het toneel van zware overstromingen. Kochi, in de deelstaat Kerala, was in oktober nog het toneel van zware overstromingen.

De torens die dit weekeinde naar de grond gaan, liggen in het waterrijke stadsdeel Maradu (kaart: zie onder). Daar verrezen de afgelopen jaren meer appartementencomplexen voor welgestelde mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Cloud seeding': Dubai onder water door zelfgemaakte regen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore