Vizier op Canada

Koningin Elizabeth belegt familieberaad over Harry en Meghan

11 januari 2020 23:25 Aangepast: 11 januari 2020 23:27
Koningin Elizabeth met Meghan en Harry. Beeld © EPA

De Britse koningin Elizabeth heeft voor maandag een familieberaad belegd om het besluit van prins Harry en zijn vrouw Meghan te bespreken over hun besluit om afstand te nemen van het koninklijke leven. Dat melden Britse media.

De vorstin wil over de kwestie spreken met Harry, zijn broer William en kroonprins Charles, hun vader. Dat gesprek moet gaan over hoe Harry en Meghan hun leven gaan invullen nu ze hebben aangegeven geen prominente leden meer te willen zijn van de Britse koninklijke familie.

De gesprekken zullen plaatsvinden op het landgoed van Elizabeth in Sandringham, waar ze nu nog op vakantie is. Meghan zal er niet bij zijn: die vloog deze week terug naar Canada om bij haar zoontje Archie te kunnen zijn. 

Toekomstplannen uitwerken

Een bron bij het koninklijk huis zei tegen het Britse persbureau PA dat Harry en Meghan hopen, 'net als iedereen', dat hun toekomstplannen 'zo snel mogelijk kunnen worden uitgewerkt'. "Het is in ieders belang dat er snel duidelijkheid over komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harry en Meghan geven duidelijkheid over toekomstplannen

Critici zijn sceptisch over het idee om deels te ontkomen aan de aandacht én de verplichtingen die horen bij het koningshuis. "Je bent lid van het koninklijk huis of je bent geen lid van het koninklijk huis", zei de voormalig perssecretaris van koningin Elizabeth deze week tegen de BBC. 

"Je kunt niet met je ene been in het ene kamp staan en met het andere been in een ander kamp", zei hij over de wens van Harry en Meghan om zich op hun eigen activiteiten te richten en financieel onafhankelijk van het koningshuis te kunnen opereren.

Waarom Canada?

Deze dagen wordt onder meer overlegd met zowel de Britse als de Canadese overheid, meldt de BBC. Dat zou noodzakelijk zijn omdat het stel heeft aangekondigd zijn tijd te willen verdelen over Groot-Brittannië en Noord-Amerika.

Roddelpers speelt grote rol bij besluit Harry en Meghan

De Britse tabloids zitten de hele koninklijke familie vanouds dicht op de huid. Harry en Meghan lijken daarvan nu genoeg te hebben.

Daarbij zou het met name gaan om Canada. Meghan Markle komt weliswaar uit Los Angeles, maar verbleef jarenlang in het Canadese Toronto toen ze meespeelde in de tv-serie Suits, die daar werd opgenomen. Zij en haar echtgenoot waren er vaak samen.

Dankbaar

In december was het stel op vakantie op Victoria Island, bij Vancouver aan de Canadese westkust. Na hun wekenlange verblijf bezochten ze afgelopen dinsdag in Londen nog de Canadese vertegenwoordiging om hun dankbaarheid te tonen voor de 'ongelooflijke ontvangst'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel geld hebben Harry en Meghan?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore