Uitbraak in Wuhan

Mysterieus longvirus eist eerste leven: 61-jarige Chinees overleden

11 januari 2020 11:28 Aangepast: 11 januari 2020 13:07
Zuid-Koreaanse wetenschappers onderzoeken bloed van vrouw die in Wuhan is geweest. Beeld © EPA

In de Chinese miljoenenstad Wuhan is een man overleden aan een mysterieuze virale longziekte die onlangs is uitgebroken.

Hij is de eerste die aan het virus bezweken is. Het gaat om een 61-jarige man die waarschijnlijk is besmet op een lokale vismarkt, waar ook veel levende dieren worden verkocht. Mogelijk is het dus via vogels of andere dieren overgedragen op de mens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Mysterieuze longziekte lijkt nieuw virus

De uitbraak is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO mogelijk veroorzaakt door een nieuw type coronavirus. Er is vooralsnog geen bewijs dat het virus van mens op mens overdraagbaar is, zeggen de Chinese autoriteiten. 

SARS-familie

Uit een eerste verkennend onderzoek van Chinese wetenschappers blijkt dat het virus hoort bij de virusfamilie waartoe ook SARS wordt gerekend. Het SARS-virus wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste virussen van onze tijd. In 2002 en 2003 stierven er bijna 800 mensen door. Sinds 2004 zijn er geen nieuwe gevallen van SARS gemeld.

In Wuhan werd in december het eerste besmettingsgeval van het virus gemeld. Bij 41 mensen is het virus tot nu toe vastgesteld. Zeven van hen verkeren in zorgwekkende toestand.

Reisadvies

De vismarkt waar de patiënten besmet zijn geraakt, is gesloten en gedesinfecteerd. De Verenigde Staten roepen Amerikanen die naar Wuhan reizen op om mondkapjes te dragen en geen contact te hebben met dieren. Nederland heeft geen advies uitgebracht over het virus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlandse tropenarts overleden aan lassavirus, andere arts in quarantaine

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore