'Menselijke fout'

Iran zegt Oekraïens passagiersvliegtuig 'per ongeluk' te hebben neergehaald

11 januari 2020 06:23 Aangepast: 11 januari 2020 08:44
Brokstukken van het vliegtuig dat kort na het opstijgen crashte in de buurt van Teheran. Beeld © AFP

Iran heeft het Oekraïense toestel dat woensdag bij Teheran neerstortte 'per ongeluk' neergeschoten omdat het werd aangezien voor een vijandelijk doelwit. Dat melden Iraanse staatsmedia op basis van een verklaring van het leger.

De Boeing 737 zou vlak langs een militaire basis van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn gevlogen, waarop het werd neergehaald. Alle 176 inzittenden van het toestel van Ukraine International Airlines kwamen om bij de crash.

Eerder ontkende Iran nog ten stelligste dat het iets te maken had met de crash en dat er sprake was van een technisch defect. 

Excuses

Het Iraanse leger biedt in een verklaring zijn excuses aan voor de 'menselijke fout' die leidde tot de crash en zegt dat het zijn procedures zal verbeteren om dergelijke 'vergissingen' in de toekomst te voorkomen.

Rouw en woede in Canada: 'Iran moet schuld voor vliegramp erkennen'

Canada is in shock over de vliegtuigramp in Iran. Premier Trudeau zegt dat er bewijs is dat het toestel is neergehaald door een Iraanse luchtafweerraket. Alle 176 inzittenden verloren het leven, onder wie 63 Canadezen.

Verantwoordelijken worden gestraft

De legerautoriteiten zeggen de verantwoordelijken voor het neerhalen van het toestel voor het gerecht te zullen brengen. De Iraanse president Hassan Rohani spreekt op Twitter van een 'grote tragedie' en een 'onvergeeflijke vergissing'.

Onder meer Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zeiden eerder deze week al informatie te hebben waaruit blijkt dat het vliegtuig met een raket werd neergehaald. Iran had tot nu ontkend dat een raket de crash veroorzaakte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nabestaanden MH17 bieden lotgenoten vliegramp Iran hulp aan: 'Wij weten hoe het voelt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore