'Geen raket'

Iran ontkent schuld aan vliegcrash en vraagt VS en Canada om bewijzen

10 januari 2020 10:40 Aangepast: 10 januari 2020 12:49
Brokstukken van het vliegtuig dat kort na het opstijgen crashte in de buurt van Teheran. Beeld © AFP

Iran ontkent schuldig te zijn aan de vliegramp waar 176 mensen bij omkwamen. Amerika en Canada zeiden gisteren dat er bewijs is dat een Iraanse raket het vliegtuig heeft neergehaald.

In een speciaal belegde persconferentie ging het hoofd van Iraanse burgerluchtvaartagentschap, Ali Abedzadeh, dieper in op de beschuldigingen dat Iran verantwoordelijk zou zijn voor de dodelijke vliegtuigcrash. De ambtenaar vroeg daarin aan Amerika en Canada om hun informatie openbaar te maken. 

"We kunnen met zekerheid zeggen dat het geen raket was die het vliegtuig heeft geraakt", zei Abedzadeh. "Als ze er echt zeker van zijn, dan moeten ze hun bevindingen met de wereld delen." Volgens hem is de informatie uit de zwarte dozen essentieel in het onderzoek. "De dozen zijn nog intact en worden onderzocht. Alle conclusies die worden getrokken voordat de data uit de zwarte dozen is geanalyseerd, zijn voorbarig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran nodigt VS uit voor onderzoek naar vliegtuigcrash

Vlucht 752 van Ukraine International Airlines, een Boeing 737-800 onderweg van het Teheran naar Kiev, verloor enkele minuten na de start het contact en stortte later neer in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. Dit was niet lang nadat Iran raketten had gelanceerd op militaire bases van de VS en geallieerde troepen in Irak. 

Eerder nodigde Iran ook al Canada, de VS en vliegtuigbouwer Boeing uit om in Iran onderzoek te doen naar de ramp. Die partijen hebben aangegeven in te gaan op de uitnodiging. 

Bewijzen

Gisteren kwam naar buiten dat Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen hebben dat het vliegtuig mogelijk per ongeluk is neergehaald door Iraans luchtafweergeschut. 

Ook dook via onderzoekscollectief Bellingcat een video op waarop een explosie in de lucht te zien is. Bellingcat heeft de beelden onderzocht en geconcludeerd dat ze in de buurt van de rampplek zijn gemaakt.

Waar de Amerikanen nog een slag om de arm houden, is de Canadese premier stelliger in zijn overtuiging dat Iran schuldig is aan de vliegramp.

Justin Trudeau zegt over aanwijzingen te beschikken dat het toestel is neergehaald door Iran. "Dat kan onopzettelijk zijn geweest", voegde hij daaraan toe. Canada is nauw betrokken bij de ramp, omdat er 63 Canadezen bij om het leven zijn gekomen.

Ook Oekraïne is nauw betrokken bij de ramp en het onderzoek, omdat het vliegtuig van een Oekraïense vliegtuigmaatschappij was en er 11 inwoners van het land omkwamen bij de crash. 

Toch was de president van dat land, Volodymyr Zelenskiy, nog voorzichtig in zijn uitspraken. Hij zei dat het niet kan worden uitgesloten dat een Iraanse raket de oorzaak was, maar dat het nog niet is bevestigd.  

Nationaliteiten van de omgekomenen inzittenden. Nationaliteiten van de omgekomenen inzittenden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werd Oekraïens vliegtuig per ongeluk neergehaald? Zes vragen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore