Adviescommissie

'Aanpak personeelstekort in zorg heeft weinig resultaat, sector is een vergiet'

10 januari 2020 06:58 Aangepast: 10 januari 2020 09:07
Archieffoto Beeld © ANP

Inspanningen van het kabinet om het personeelstekort in de zorg terug te dringen, hebben nog te weinig resultaat. De instroom van nieuw personeel wordt grotendeels teniet gedaan door de uitstroom van personeel. Dat schrijft een onafhankelijke commissie die het ministerie van volksgezondheid adviseert.

De zorg blijft een 'vergiet', concludeert de onafhankelijke adviescommissie 'Werken in de zorg' onder leiding van Doekle Terpstra, schrijft dagblad Trouw vandaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgpersoneel is administratie zat en kiest voor bestaan als zzp'er

Teleurgesteld vertrekken

De commissie gebruikt bewust het beeld van een vergiet om duidelijk te maken dat aan de ene kant weliswaar flink meer nieuw personeel in de zorg is gaan werken, maar liefst 152.000 mensen, maar dat die instroom grotendeels teniet wordt gedaan doordat gemotiveerd personeel teleurgesteld vertrekt. Bijna de helft van hen al binnen twee jaar.

Het zogenoemde vergiet heeft nog net zulke grote gaten als voorheen. Vorig jaar verlieten 111.000 mensen de zorg, slechts 1.000 minder dan een jaar eerder. Het belangrijkste advies is dat er ingrijpender maatregelen nodig zijn dan nu. Werkgevers doen volgens de commissie te weinig om personeel vast te houden.

Naar het verzorgingstehuis als zomerkamp: 'Ze zijn zo lief'

Geen surfkamp of musicalkamp voor dertig kinderen in België. Zij brengen hun zomerkamp door tussen de ouderen in een verzorgingstehuis. De kinderen spelen ouderwetse spelletjes, terwijl de oudjes voor het eerst in hun leven op een luchtkasteel mogen.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van