Extreme temperaturen

Australische bosbranden laaien opnieuw op na koelere dagen

10 januari 2020 06:56 Aangepast: 10 januari 2020 07:54
Brandweerlieden rusten uit nadat ze de branden op Kangaroo Island probeerden te bestrijden. Beeld © EPA

De afgelopen dagen koelde het even af en viel er wat regen, maar de vernietigende bosbranden in Australië zijn vandaag in alle kracht terug. Mede door extreme temperaturen van 40 graden vreest men voor het ergste.

In de zwaar getroffen staat New South Wales woeden momenteel honderd bosbranden. De brandweer heeft er gewaarschuwd voor een 'extreem risico op nog meer branden'.

Extreme omstandigheden

De grootste vrees is dat twee verschillende windrichtingen boven het gebied samenkomen. Dat zorgde er afgelopen weekend ook voor dat er een extreem warme lucht ontstond, waardoor veel vuren ontstonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljard dieren dood bij bosbranden, buidelmuis waarschijnlijk uitgestorven

'Einde niet in zicht'

Sinds de jaarwisseling zijn er in New South Wales volgens de BBC al duizend huizen in vlammen opgegaan. Minister-president Scott Morrison liet vandaag weten dat 'het einde van de crisis nog lang niet in zicht is'.

De overheid heeft bewoners in delen van New South Wales en de aangrenzende staat Victoria gevraagd te evacueren. De autoriteiten verwachtten er vanwege de extreme omstandigheden een 'moeilijke dag'.

Bij de kustplaats Eden ligt opnieuw een Australisch marineschip klaar om bewoners in geval van nood via zee te kunnen evacueren.

Hartverscheurende beelden van verbrande dieren

Veel dieren konden in de afgelopen weken niet op tijd vluchten en zijn verbrand.

Buitenlandse hulptroepen

Vanuit Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten zijn honderden brandweerlieden naar Australië gekomen om te helpen met het blussen. De brandweerkorpsen vanuit verschillende landen kunnen zo ook nieuwe bestrijdingstechnieken leren.

De brandweerlieden werden bij aankomst met gejuich ontvangen:

Stad ingesloten

Op Kangaroo Island, voor de kust van Australië, werd gisteren een stad door de bosbranden ingesloten. De 1800 inwoners konden geen kant op, omdat wegen aan alle kanten van de plaats Kingscote door het vuur waren afgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders storten bijna miljoen euro voor hulp Australiërs en Australische dieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore