Symbolische stemming

Amerikaanse huis stemt voor 'minder militaire macht' Trump

10 januari 2020 03:54
Nancy Pelosi Beeld © EPA

Het Amerikaanse huis van Afgevaardigden heeft gisteren gestemd voor minder militaire macht voor president Trump. De democraten hopen zo te voorkomen dat de president Iran aanvalt zonder toestemming van het Congres.

De stemming is aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer. Dat gebeurde nadat een meerderheid van 224 politici voor stemde. 194 politici stemden tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt er oorlog, of is het nu klaar? De bal ligt bij Amerika

Symbolische stemming

De militaire macht van Trump is door de stemming echter nog niet ingeperkt. Dat komt omdat de Senaat, de machtige Eerste kamer van de VS, eerst nog akkoord moet gaan.

In de Senaat zitten vooral Republikeinen en de kans is klein dat die het eens zijn met de inperkingen. De stemming lijkt daarom vooral symbolisch.

President Trump gaf vorige week opdracht tot een raketaanval waar de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij gedood werd. De spanningen tussen Washington en Teheran liepen daardoor hoog op.

Amerika blaast Iraanse generaal op: 'Velen zullen hem wreken'

Een Amerikaanse raketaanval op het vliegveld van Bagdad heeft het leven gekost van de populairste militair van Iran.

'Het land is niet veiliger geworden'

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, zei eerder dat die raketaanval 'provocerend' was. "Amerikanen werden door de aanval in gevaar gebracht, zonder dat het Congres vooraf op de hoogte was gebracht."

Pelosi voegde daaraan toe dat 'het land niet veiliger is geworden' sinds de raketaanval. Als de stemming toch door de Senaat komt, moet de president eerst toestemming aan het Congres vragen voordat hij de oorlog aan Iran kan verklaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore