Internationaal onderzoek

Iran nodigt VS uit voor onderzoek naar vliegtuigcrash

10 januari 2020 02:59 Aangepast: 10 januari 2020 12:13
Werkzaamheden op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Beeld © AFP

Iran heeft de Verenigde Staten uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek naar de vliegtuigramp bij Teheran. De VS hebben daar positief op gereageerd en er is al iemand van de Amerikaanse transportveiligheidsraad toegewezen aan het onderzoek.

Ook Amerika mag nu deelnemen aan het onderzoek naar de vliegtuigramp met het Oekraïense vliegtuig dat deze week neerstortte bij Teheran. Dat hebben de Iraanse autoriteiten gisteren laten weten. Oekraïne en Canada waren eerder al uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werd Oekraïens vliegtuig per ongeluk neergehaald? Zes vragen

Amerikaanse transportveiligheidsraad

De Amerikaanse transportveiligheidsraad NTSB heeft de uitnodiging geaccepteerd. Volgens CNN betekent dat wel dat er een aantal uitzonderingen moeten worden gemaakt op de door de VS opgelegde sancties aan het land.

De NTSB heeft laten weten 'niet te zullen speculeren over de oorzaak van de ramp'. De veiligheidsraad heeft beloofd dat Iraanse autoriteiten de leiding hebben. Een ervaren onderzoeker van de NTSB kijkt mee met het onderzoek. Ook vliegtuigbouwer Boeing neemt deel aan het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Iran haalde Oekraïens toestel per ongeluk neer met raket'

Canadezen naar rampplek

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken twitterde gisteren: "We roepen iedere regering die informatie heeft over de crash op om het over te dragen aan de onderzoekscommissie in Iran."

De Canadese veiligheidsraad TSB is door Iran gisteren uitgenodigd op de rampplek waar het toestel neerstortte. De veiligheidsraad heeft gezegd graag op die uitnodiging in te gaan. Bij het vliegtuigongeluk kwamen 63 Canadezen om het leven.

'Toestel neergehaald'

President Trudeau zei gisteren bewijzen te hebben dat het vliegtuig door Iran is neergehaald. De Britse premier Boris Johnson sloot zich daarbij aan. Ook verschillende Amerikaanse media, waaronder onderzoekscollectief Bellingcat, denken dat Iran het toestel heeft neergehaald. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Trudeau belt Rutte en vraagt naar ervaringen rond MH17

Meewerken aan onderzoeken

Correspondent Olaf Koens zei gisteren al dat Iran mee zal moeten werken aan internationale onderzoeken als het iets van zijn geloofwaardigheid in de wereld wil behouden.

Koens vond gisteren dat het al enige hoop bood dat Oekraïense onderzoekers werden toegelaten. "Een vliegtuigongeluk is een wereldwijd fenomeen, er waren Canadezen aan boord, Britten... Dus dit is niet alleen een kwestie van Oekraïne en Iran. Dit is een wereldwijde crisis die wereldwijd gevolgen zal hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore