Ga naar de inhoud
Coronacrisis, dit moet je weten

Mysterieuze longziekte lijkt nieuw virus

Meer dan vijftig Chinezen zijn de afgelopen weken ziek geworden door een onbekend virus nadat ze een vismarkt hadden bezocht in de Chinese stad Wuhan. Na een eerste onderzoek denken wetenschappers dat het gaat om een nieuwe variant van het coronavirus, verwant aan het gevaarlijke SARS.

De zieke Chinezen werden met symptomen van een longontsteking opgenomen en in quarantaine geplaatst. Tot nu toe is niemand overleden. Toch maakt de Wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen over de uitbraak.

Verwant aan SARS

Uit een eerste verkennend onderzoek van Chinese wetenschappers blijkt dat het virus hoort bij de virusfamilie waartoe ook SARS wordt gerekend. Het SARS-virus wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste virussen van onze tijd. In 2002 en 2003 stierven er bijna 800 mensen door. Sinds 2004 zijn er geen nieuwe gevallen van SARS gemeld.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe SARS-virus is 'gevaar voor hele wereld'

De Chinezen die nu zijn besmet met het nieuwe virus, lijken dat te hebben opgelopen op een vismarkt waar ook veel levende dieren werden verkocht. Mogelijk is het dus via vogels of andere dieren overgedragen op de mens. De families van de slachtoffers zijn niet ziek geworden, dus lijkt het virus zich vooralsnog niet makkelijk van mens op mens te verspreiden.

Chinees Nieuwjaar

Een opluchting, want de uitbraak komt een paar weken voor Chinees Nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van China. Naar verwachting zullen 1,4 miljard mensen dan op reis gaan naar familie, waardoor een besmettelijk virus zich snel zou kunnen verspreiden.

Ouders
Lees ook:
Ouders herkennen virus niet: veel baby's naar intensive care

De vismarkt waar de patiënten besmet zijn geraakt, is gesloten en gedesinfecteerd. De Verenigde Staten roepen Amerikanen die naar Wuhan reizen op om mondkapjes te dragen en geen contact te hebben met dieren. Nederland heeft geen advies uitgebracht over het virus.