176 doden

'Iran haalde Oekraïens toestel per ongeluk neer met raket'

09 januari 2020 18:13 Aangepast: 10 januari 2020 09:48
De rampplek bij de Iraanse hoofdstad Teheran. Beeld © AFP

Het toestel van Ukraine International Airlines dat gisteren bij de Iraanse hoofdstad Teheran crashte, is mogelijk per ongeluk neergehaald door Iraans luchtafweergeschut. Dat zou blijken uit informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook dook een video op waarop dat te zien zou zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werd Oekraïens vliegtuig per ongeluk neergehaald? Zes vragen

"Iemand kan een fout gemaakt hebben", zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis, eraan toevoegend dat hij zijn bedenkingen had over de crash. Hij gaf geen verdere details.

Beelden van raket?

Vanavond doken via onderzoekscollectief Bellingcat beelden op waarop te zien zou zijn dat het vliegtuig in de lucht wordt geraakt door iets op hoge snelheid en daarna neerstort: 

De Canadese premier Trudeau zei ook over aanwijzingen te beschikken dat het toestel is neergehaald door Iran. "Dat kan onopzettelijk zijn geweest", zei Trudeau. Bij de ramp kwamen 63 Canadezen om het leven.

Vlucht 752 van Ukraine International Airlines, een Boeing 737-800 onderweg van het Teheran naar Kiev, verloor het contact enkele minuten na de start en niet lang nadat Iran raketten had gelanceerd op militaire bases van de VS en geallieerde troepen in Irak.

Vrees voor aanvallen VS

Het vliegtuig zou zijn neergehaald door een luchtafweerraket, vertelden de bronnen aan het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Mogelijk had Iran het luchtafweergeschut geactiveerd uit vrees voor Amerikaanse aanvallen op doelen in Iran.

Het hoofd van de Iraanse luchtvaartautoriteit ontkent alle beschuldigingen vanavond. "Het is technisch onmogelijk dat een raket het Oekraïense toestel heeft geraakt, en zulke geruchten zijn niet logisch", meldt het Iraanse staatspersbureau ISNA.

Geld, wapens en olie: zo ver reikt de invloed van Iran

Iran zou volgens Amerika het Midden-Oosten destabiliseren. Maar hoeveel macht heeft het land eigenlijk in de regio?

Correspondent Olaf Koens wil voorlopig geen vergelijking trekken met vlucht MH17, die in 2014 door een Russische raket boven Oost-Oekraïne werd neergehaald. "Dit vliegtuig vloog niet boven een oorlogsgebied. Er is nog geen bom neergekomen in Iran, er was nog geen vliegtuig uit de lucht geschoten. Ja, er was spanning, maar verder gaat de vergelijking mank."

Internationaal onderzoek

Iran heeft van meet af aan gezegd dat het vliegtuig niet is neergeschoten, zegt Koens. "Als het land er daadwerkelijk achter blijkt te zitten, ligt het voor de hand het niet zal meewerken aan een internationaal onderzoek. Ik zag beelden voorbij komen waarop de crash-site al wordt schoongemaakt."

Wil Iran iets van zijn geloofwaardigheid in de wereld behouden, zegt Koens, dan zal het moeten meewerken. "Het biedt wel enige hoop dat ze Oekraïense onderzoekers hebben toegelaten. Een vliegtuigongeluk is een wereldwijd fenomeen, er waren Canadezen aan boord, Britten... Dus dit is niet alleen een kwestie van Oekraïne en Iran. Dit is een wereldwijde crisis die wereldwijd gevolgen zal hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek vliegtuigcrash Iran: 'Terreuraanslag één van de scenario's'

Bij de ramp kwamen alle 176 inzittenden om het leven. Het vliegtuig was onderweg naar Kiev, maar stortte binnen een paar minuten neer. 

Trump: 'Vreselijk gevoel'

De Amerikaanse president Donald Trump zei op een persconferentie dat sprake van een vergissing kan zijn. Hij voegde eraan toe dat hij een 'vreselijk gevoel' heeft over het neergestorte vliegtuig, maar dat hij geen bewijs heeft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore