Ga naar de inhoud
'Niets te merken'

Nederlanders blijven in Iran ondanks aangepast reisadvies: 'Voelen ons niet onveilig'

De groep vandaag in de stad Yazd. Beeld © Persian Bridges

Reizigers in Iran maken zich voorlopig nog geen zorgen over het aangepaste reisadvies. Een groep van 28 toeristen uit Nederland ziet momenteel geen enkele reden om terug naar huis te keren. "We merken er niets van."

De Nederlanders zijn op stap met Persian Bridges, een reisorganisatie uit Assen. Ze maken een 14-daagse reis door het land, vertelt organisator Iliyas Hoshyar. Hij is van Iraanse afkomst, maar woont al twintig jaar in Nederland.

Reisadvies
Lees ook:
Reisadvies voor Iran aangepast: alleen gaan als het echt nodig is

De groep is samen met gids Vincent van Vilsteren afgelopen vrijdag vanaf Schiphol vertrokken. "Terwijl we op het vliegveld stonden te wachten totdat we zouden gaan vliegen, hoorden we van de dood van generaal Soleimani", zegt Hoshyar.

Aangepast reisadvies

Iran heeft woensdag een vergeldingsactie uitgevoerd voor het doden van generaal Qassem Soleimani. Het land heeft meerdere raketten afgevuurd op Amerikaanse luchtmachtbases in het Iraakse Ain al-Asad en Erbil.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken besloot daarop het reisadvies voor Iran aan te passen. Reizigers wordt aangeraden 'alleen als het noodzakelijk is' naar het land te gaan, omdat de veiligheidssituatie onvoorspelbaar is.

Het grootste deel van Iran is nu oranje gekleurd op een kaart van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder was het gebied geel ('let op, veiligheidsrisico's'). Hoeveel Nederlanders er op dit moment in Iran zijn, is niet duidelijk.

Hoshyar en Van Vilsteren hebben er geen moment aan gedacht de reis stop te zetten. "Toen we gisteren hoorden dat het reisadvies was aangepast, hebben we dat in de bus gelijk aan de groep verteld. Als er mensen zijn die zich onveilig voelen, mogen ze de reis uiteraard beëindigen", zegt Hoshyar.

Generaal
Lees ook:
Generaal VS: 'Iran wilde Amerikaans personeel doden met raketaanval'

Maar volgens de organisator was niemand echt ontdaan van het nieuws. "We merken er hier niet zoveel van en de groep bestaat grotendeels uit doorgewinterde reizigers. Sommigen van hen zijn bijvoorbeeld al eens in Noord-Korea geweest, dus ze zijn wel wat gewend."

Zwarte vlaggen

Ook gids Van Vilsteren zegt weinig van de situatie te merken. "Het enige wat we gezien hebben in Teheran, waren de metershoge billboards van Soleimani die ineens verschenen na zijn dood. En overal in de stad werden zwarte vlaggen opgehangen."

Toen de begrafenisstoet voor de generaal werd gehouden, had de groep de stad al verlaten. Vandaag hebben ze een bezoek gebracht aan de stad Yazd.

Hoshyar heeft contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Teheran. Mocht het reisadvies worden aangepast naar rood ('niet reizen'), dan breekt hij de reis af.

"De veiligheid van mijn reizigers gaat boven alles, maar tot op heden zien wij geen reden deze reis te stoppen." Voorlopig stonden er al geen andere reizen met Persian Bridges op de planning.

Erover praten

Ook de reizigers zeggen weinig van het conflict te merken. Cora Boes, de vriendin van Hoshyar, heeft het naar haar zin in Iran. "We hebben het heel gezellig en doen veel leuke dingen. Onderling hebben we het er natuurlijk wel af en toe over, maar het bederft de sfeer niet."

Volgens Boes gaat het dagelijkse leven in Iran gewoon door. "Iedereen loopt over straat en alle winkels zijn open. We gaan straks gewoon bij een restaurantje eten en er zijn veel andere toeristen."

Ze heeft wel een aantal appjes van verontruste familieleden en kennissen gekregen. "Maar er is niets aan de hand. Ik voel me niet onveilig."

Geen spijt

Reiziger Trudy de Lange is voor het eerst in Iran en heeft daar absoluut geen spijt van. "Het land stond al heel lang bovenaan mijn wensenlijstje en het is hier echt prachtig. De mensen zijn heel relaxed op straat."

KLM
Lees ook:
KLM vliegt niet meer boven Iran en Irak na raketaanval

Bang is ze absoluut niet. "Natuurlijk houden we het nieuws in de gaten. Iliyas informeert ons elke ochtend. Maar je merkt er hier verder echt niets van."

Het enige wat ze vervelend vindt, is dat het reisadvies gisteren werd aangepast. "Wij gaan 17 januari weer naar huis met Lufthansa, maar het is afwachten of we nog terug kunnen vliegen."

Geld, wapens en olie: zo ver reikt de invloed van Iran

02:58