Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Schuilplaats Taghi

FIOD: samenwerken met Dubai voor opsporen crimineel geld

09 januari 2020 04:32 Aangepast: 09 januari 2020 05:06
De skyline van Dubai, de stad waar topcrimineel Taghi werd gearresteerd. Beeld © AFP

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) wil nauwer gaan samenwerken met financiële centra als Dubai, Singapore en Hongkong. Dat moet de jacht op crimineel geld bevorderen.

Nederland onderhandelt met Dubai, waar topcrimineel Ridouan Taghi onlangs werd gearresteerd, over een verdrag over de uitwisseling van justitiële gegevens. De FIOD ziet regelmatig witwasconstructies langs oorden als Dubai, Singapore en Hongkong verlopen. 

Witwassen crimineel geld

"Het zijn financiële centra waar veel geld door stroomt. We zien dat daar ook crimineel geld wordt witgewassen", zegt FIOD-directeur Hans van der Vlist in het AD. "Dubai, Singapore en Hong Kong staan niet voor niets op ons lijstje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat: Ridouan Taghi is aanwezig bij komende zitting in rechtbank

Het verdrag waar de ministeries Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid met Dubai over onderhandelen, moet ervoor zorgen dat bankgegevens van verdachten - zoals Taghi, die zich schuilhield in Dubai - makkelijker zijn in te zien. Ook moet het helpen om informatie te winnen over bedrijven en personen die in de stad zijn gevestigd.

De FIOD brengt vandaag zijn jaarcijfers naar buiten. Het afgelopen jaar heeft de opsporingsdienst meer dan 800 fraudeonderzoeken verricht, waarvan 305 op verzoek van het buitenland. Van der Vlist: "Zonder internationale samenwerking slaan we geen deuk in een pakje boter."

Taghi zo snel naar gevangenis Vught 'voelt als een ontvoering'

Beroepscrimineel Ridouan Taghi in december aangehouden in Dubai en overgebracht naar Nederland. Volgens zijn advocaat, Inez Weski, voelde de snelle uitlevering als een ontvoering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore