Schade beperkt

Generaal VS: 'Iran wilde Amerikaans personeel doden met raketaanval'

09 januari 2020 01:04 Aangepast: 09 januari 2020 01:33
Inwoners van de Iraakse plaats Bardarash kijken naar een krater die een Iraanse raket veroorzaakte.

De Iraanse raketaanvallen op militaire bases in Irak waar Amerikaanse troepen verblijven, hadden als doel Amerikaans personeel te doden. Dat zei de Amerikaanse generaal Mark Milley tijdens een gezamenlijke persconferentie met Defensieminister Mark Esper in het Pentagon.

Volgens Milley waren de aanvallen daarnaast bedoeld om 'structurele schade' toe te brengen aan luchtbasis al-Asad. Behalve Amerikaans personeel zouden ook voer- en vliegtuigen doelwit zijn geweest. Het is volgens de generaal nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat Teheran niet nog meer aanvallen zal uitvoeren.

16 raketten 

Minister Esper stelde dat Iran 16 raketten lanceerde vanuit drie plekken in het land. Tenminste 11 daarvan raakten de al-Asad-vliegbasis, zeker een raket trof een andere faciliteit in Erbil.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw raketten in Bagdad: 100 meter van Amerikaanse ambassade

Door een waarschuwingssysteem van de VS konden Amerikaanse troepen in Irak op tijd een veilig onderkomen vinden. De schade op de bases is beperkt gebleven, zei Esper. Onder de getroffen doelen waren tenten, een helikopter en een parkeerplaats.

Satellietfoto schade

Gisteren werden via persbureau Reuters foto's vrijgegeven van de schade die was aangericht op de al-Asad-vliegbasis. Op de afbeeldingen is te zien dat een gebouwen die op hangars lijken zijn getroffen.

De getroffen al-Asad-vliegbasis in Irak. De getroffen al-Asad-vliegbasis in Irak.

'Iran vraagt milities geen Amerikaanse doelen aan te vallen'

De VS hebben inlichtingen ontvangen waaruit blijkt dat Iran geallieerde milities vraagt geen Amerikaanse doelwitten aan te vallen. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in een interview met CBS News.

Volgens Pence vraagt Iran de milities ook Amerikaanse burgers te ontzien. De vicepresident noemde de boodschap 'bemoedigend'. "We hopen dat deze boodschap door blijft echoën."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President Trump slaat niet terug: 'Gevaar voor oorlog lijkt geweken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore