Verklaring

Harry en Meghan doen stap terug als leden Brits koningshuis

08 januari 2020 20:05 Aangepast: 08 januari 2020 22:08
Meghan en Harry Beeld © AFP

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan hebben aangekondigd een stap terug te doen als leden van het Britse koningshuis. Ze willen in de nabije toekomst hun tijd verdelen over het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.

Dat zegt het paar in een verklaring die ze op hun Instagram-account hebben geplaatst (zie onderaan). Harry en Meghan hebben voor zichzelf een nieuwe rol in gedachten 'binnen het instituut' van het Britse koningshuis. Daarnaast zeggen ze te streven naar financiële onafhankelijkheid.

Unieke stap

Een unieke stap, zegt royalty-verslaggever Sander Paulus. "Zijn rol wordt kleiner, maar dat gebeurt natuurlijk sowieso. Hij is de broer van de troonopvolger van de troonopvolger, dus in de lijn der opvolging – waar Harry nu zesde is – kwam hij pas laat aan de beurt. Overigens doet hij titulair nergens afstand van. Hij blijft prins en hij blijft ook hertog van Sussex."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel geld hebben Harry en Meghan?

Harry en Meghan willen dat hun in mei geboren zoon Archie wel de tradities van de koninklijke familie meekrijgt, maar dat het gezin daarnaast ook de ruimte heeft om zich te richten op een nieuwe liefdadigheidsinstelling. Het stel zal later meer bekendmaken over de details van het besluit om zich deels terug te trekken.

'Je voelde dit aankomen'

Dit komt niet zomaar uit lucht vallen, vertelt onze correspondent Anne Saenen. "Je voelde het bijna aankomen. Niet alleen Meghan, ook Harry had het zwaar om op deze manier in de schijnwerpers te staan." Want na William en Kate gaat alle aandacht van de pers uit naar Meghan en Harry. "Mentaal kunnen ze het niet aan, lijkt het."

William probeert ook zijn gezin af te schermen en lijkt dat beter te kunnen dan zijn jongere broer, zegt Saenen. "Harry heeft het ontzettend moeilijk gehad met de dood van zijn moeder. Elke dag is hij bewust van wat haar is overkomen. Hij heeft aangegeven dat hij er alles aan wil doen om herhaling te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foto Harry en Meghan ontbreekt tijdens toespraak Queen Elizabeth

Een paar maanden na de geboorte van zijn zoon Archie zei Harry in een documentaire vorig jaar: "Ik zal altijd mijn familie beschermen, en nu heb ik een familie." In hetzelfde interview gaf Meghan aan dat ze worstelt met het moederschap, mede door de aandacht van alle camera's en pers.

William en Harry: team valt uiteen

Dat het niet goed ging, was dus al duidelijk. William gaf eerder aan zich zorgen te maken over zijn broer. Veel Britten zagen William en Harry als een team, vertelt Saenen. "Twee broers die het frisse gezicht zijn van de koninklijke familie. Dat lijkt nu uit elkaar te vallen. Er zijn Britten die Meghan daarvan de schuld geven."

Het paar heeft aangegeven heen en weer te gaan pendelen tussen Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. "Meghan heeft in Canada veel vriendinnen zitten en is ook heel close met haar moeder."

Voorbarig besluit?

"De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium", staat in een verklaring die door Buckingham Palace naar buiten is gebracht. "We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken."

Ingewijden laten aan de BBC weten dat de koningin niet op de hoogte was van de verklaring die Harry en Meghan vandaag naar buiten zouden brengen. Het Britse koningshuis zou erg teleurgesteld zijn over de beslissing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore