'Situatie onvoorspelbaar'

Reisadvies voor Iran aangepast: alleen gaan als het echt nodig is

08 januari 2020 17:31 Aangepast: 08 januari 2020 20:23
Protest in Teheran, afgelopen weekend. Beeld © AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Iran aangepast. Reizigers wordt aangeraden 'alleen als het noodzakelijk is' naar het land te gaan. "De veiligheidssituatie is onvoorspelbaar."

Wie op dit moment in Iran is, moet zich afvragen of het verblijf echt noodzakelijk is. "Door de toegenomen spanningen hebben een aantal vliegmaatschappijen vluchten van en naar Iran verminderd of stopgezet."

Reizen geschrapt

De aanpassing betekent dat alle geplande reizen naar Iran worden geschrapt, laat de ANVR weten. Mensen moeten contact opnemen met hun reisbureau en krijgen dan hun geld terug.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, besloot eerder vandaag niet langer over Iran en Irak te vliegen in verband met de opgelopen spanning in het Midden-Oosten. Vluchten worden omgeleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM vliegt niet meer boven Iran en Irak na raketaanval

Het kaartje van Iran dat het ministerie verspreidt. Rood betekent 'niet reizen', oranje 'alleen noodzakelijke reizen'. Het kaartje van Iran dat het ministerie verspreidt. Rood betekent 'niet reizen', oranje 'alleen noodzakelijke reizen'.

Het grootste deel van Iran is nu oranje gekleurd op een kaart van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie raadt aan ín dat gebied 'alleen noodzakelijke reizen' uit te voeren. Eerder was het gebied geel ('Let op, veiligheidsrisico's').

Voor de delen van Iran die grenzen aan Irak, Afghanistan en Pakistan gold al een negatief reisadvies. Dat blijft van kracht.

Dit zijn de mogelijke alternatieve vluchtroutes

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert vindt het een logische keuze dat vliegmaatschappijen niet meer over Irak en Iran vliegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore