Verklaring president

Oekraïens onderzoeksteam naar rampplek neergestort vliegtuig Iran

08 januari 2020 16:37 Aangepast: 10 januari 2020 12:29
De rampplek bij de Iraanse hoofdstad Teheran. Beeld © EPA

Een Oekraïens onderzoeksteam gaat naar de rampplek in Iran waar vannacht een passagiersvliegtuig neerstortte. Alle 167 passagiers en 9 bemanningsleden kwamen bij dat ongeluk om het leven. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk.

Dat heeft de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, zojuist bekendgemaakt. "Onze prioriteit ligt bij het vinden van de waarheid en de verantwoordelijken voor deze afschuwelijke crash."

Volgens Iraanse autoriteiten is de zwarte doos van het vliegtuig al op de rampplek gevonden. 

Een overzichtsfoto van de rampplek. Een overzichtsfoto van de rampplek.

Technisch mankement

De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines stortte vannacht enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran neer. In het vliegtuig zaten voornamelijk Iraniërs en Canadezen.

Iraanse autoriteiten meldden vrijwel direct na het ongeluk dat een technisch mankement de oorzaak van de ramp zou zijn. De Oekraïense ambassade sloot zich daar eerst bij aan, maar kwam later op die verklaring terug. Inmiddels meldt de ambassade dat de 'oorzaak van de crash nog onduidelijk is'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Experts betwijfelen oorzaak neerstorten vliegtuig Iran: 'Dit kun je nog niet weten'

Zeer ervaren bemanning

Een fout van de bemanning wordt zo goed als uitgesloten. De vicepresident van luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines liet eerder vandaag weten dat de bemanning van het vliegtuig zeer ervaren was. Het toestel was ook al een eind op weg.

Nederlandse luchtvaartdeskundigen zeiden eerder vandaag tegen RTL Nieuws al grote vraagtekens te zetten bij een technisch mankement. "Dat kun je nog niet weten."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore