Bosbranden

Nederlanders storten bijna miljoen euro voor hulp Australiërs en Australische dieren

08 januari 2020 14:32 Aangepast: 08 januari 2020 16:15
Bosbranden in Australië Beeld © AFP

Nederlanders doneren massaal geld aan organisaties voor hulpverlening in Australië. Bij het Rode Kruis staat de teller al op 454.036 euro. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) haalde een half miljoen euro op.

In Australië woeden al weken hevige bosbranden. Daarbij kwamen zeker 24 mensen om het leven. Het WNF schat dat daarnaast een miljard dieren doodgingen. Tot nu toe is 8,4 miljoen hectare bos verwoest. 

De Australische regering maakte eerder al bekend 2 miljard Australische dollar (1,2 miljard euro) vrij te maken voor de wederopbouw na de verwoestende bosbranden. Zangeressen als Pink en Kylie Minogue stortten beiden meerdere tonnen voor de bestrijding van de branden en de nasleep ervan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie Steve Irwin redt tienduizenden dieren van Australische bosbranden

En ook het Rode Kruis en het WNF zamelen nu dus geld in. Het Rode Kruis opende maandagmiddag giro 5152 en de teller staat drie dagen later op 454.036 euro.  Het geld wordt overgemaakt naar de Australische zusterorganisatie.

Dankzij dat geld kan de organisatie de hulp opschalen. Zo waren er begin deze week nog 1590 Rode Kruis-hulpverleners betrokken bij hulpverlening rond de bosbranden. Dat zijn er nu 1920. 

Psychosociale hulp

Het geld wordt gebruikt voor psychosociale hulp aan mensen die moesten vluchten voor de branden. Die hulp wordt gegeven in evacuatiecentra. Slachtoffers van de branden krijgen ook voedsel, water en toiletspullen. "Veel mensen zijn alles kwijtgeraakt door het vuur", vertelt een woordvoerder. 

Daarnaast krijgen mensen die hun huis kwijtraakten financiële ondersteuning en zorgt de organisatie voor satelliettelefoons in gemeenschappen die zonder communicatiemiddelen zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schokkende foto van verbrande baby-kangoeroe in Australië gaat de wereld over

Ook het WNF haalde geld op, voor hulp aan koala's. Nederlanders doneerden een half miljoen euro voor de dieren. "We zijn onder de indruk van de massale steun", zegt een woordvoerder van het WNF.

Het geld is bestemd voor de Australische tak van de organisatie en wordt onder meer gebruikt voor natuurherstel in de leefgebieden van koala's en voor medische hulp aan de gewonde dieren. 

Overleden koala's

In een belangrijk leefgebied van koala's in de oosthoek van het land is naar schatting een derde van de populatie omgekomen in de vlammen. Dat komt neer op zo’n 8400 dieren. Door het vuur blijven ook steeds minder eucalyptusbomen over. Koala's eten vrijwel alleen bladeren van deze boom.

Eucalyptus is als soort goed aangepast aan bosbranden. Knoppen en zaden ontkiemen vaak binnen weken na een brand en zo groeit de eucalyptus weer. Maar de branden zijn nu vaak zo fel, dat ook zaden en kiemen kapotgaan. Bovendien is door extreme droogte het watergehalte in de bomen gedaald, zegt het WNF.

Afgelopen week gingen deze hartverscheurende beelden van verbrande dieren de wereld over:

Veel dieren overleden door de Australische bosbranden
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wildgroei aan doneeracties voor Australië: 'Vergeet niet dat het een welvarend land is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore