Zelfverdediging

Komt er oorlog, of is het nu klaar? De bal ligt bij Amerika

08 januari 2020 12:33 Aangepast: 08 januari 2020 13:12
Mensen betogen tegen een oorlog met Iran bij het Witte Huis in Washington DC. Beeld © Getty Images

Iran vuurde vanochtend vroeg raketten af op twee Amerikaanse legerbases in Irak, maar benadrukt dat het geen oorlog wil met de Verenigde Staten. Volgens de Iraanse minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) was de aanval zelfverdediging. Loopt deze confrontatie dan toch met een sisser af?

De Iraanse aanval is een vergelding voor het doden van generaal Qassem Soleimani. De moord werd gezien als het begin van de escalatie in het conflict tussen Iran en Amerika.

Eerste beelden: Iraanse raketten komen neer op legerbasis VS

Iran heeft een vergeldingsactie uitgevoerd voor het doden van generaal Qassem Soleimani.

Historicus en Irandeskundige Peyman Jafari denkt dat de raketaanvallen op de bases een berekende vergelding is. "Het gaat om de grootste Amerikaanse basis in Irak en er zijn geen doden gevallen. Van bronnen hoorde ik dat Iran de Amerikanen een uur voor de aanval heeft gewaarschuwd, zodat de militairen konden vertrekken." Nu er geen doden zijn gevallen, ligt de bal bij Amerika. "Trump staat voor de keuze: escaleren of de-escaleren."

Geen belang bij oorlog

Amerikadeskundige Willem Post van het Clingendael Instituut denkt dat Trump gaat kiezen voor de-escalatie. "Hij heeft geen belang bij oorlog," legt Post uit. "De Amerikaanse president is een man van grote woorden. Evenals de geestelijk leiders van Iran. Dus ze bieden tegen elkaar op in een spel om macht." 

Trump reageerde na de aanval vrij laconiek. Op Twitter lijkt hij de gevolgen te bagatelliseren. Hij laat weten dat ‘alles goed gaat’ en benadrukt hoe sterk het Amerikaanse leger is. De president komt pas vanmiddag (Nederlandse tijd) met een reactie.

Irandeskundige Jafari ziet de reactie van Trump als een poging tot de-escalatie. "Het perspectief van een echte oorlog heeft hem doen beseffen dat hij geen strategie heeft en naar de verkeerde mensen heeft geluisterd."

"De Iraanse leiders zijn geen lieverdjes, maar het zijn niet de heethoofden die de media ervan maken. Hun zoetste wraak is de Amerikaanse terugtrekking uit Irak. Dat is een grotere vergelding dan deze aanval."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pijnlijke fout: 'kladbrief' over terugtrekking VS uit Irak te vroeg verstuurd

Het enige gevaar dat Amerikadeskundige Post ziet, is als het dreigen een keer uit de hand loopt. "Nu was Amerika gewaarschuwd en Amerika wist dus wat er aan zat te komen. Maar wat als er een keer een raket wel aankomt of als een door Iran gesteunde organisatie Amerikanen ombrengt in een terreuraanslag?"

Voor nu denkt hij dat het bij grote woorden blijft. "Trump gaat spreken met stevige woorden, maar het gaat juist om daden. Een oorlog in Iran is het laatste wat hij en zijn kiezers willen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vergelding Iran: raketten treffen Amerikaanse legerbases Irak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore