Vergeldingsactie van Iran

Nederlanders in Irak opgeschrikt door aanval: 'Raketten vlogen over mijn flat'

08 januari 2020 13:05 Aangepast: 08 januari 2020 13:48
De Iraakse Nederlander Raheil hoorde de raketten over zijn hoofd vliegen. Beeld © Facebook

De Iraakse Nederlander Raheil Aziz (34) lag te slapen in zijn flat in de Noord-Iraakse stad Erbil toen 6 kilometer verderop raketten neerstortten. Het was de wraakactie van Iran op de Amerikanen. "Vreselijk dat er raketten op je stad worden afgevuurd. Mensen zijn angstig: hoe gaat dit aflopen?"

Aziz woonde vier jaar in Den Haag en Zoetermeer, maar keerde een paar jaar geleden terug naar Irak. Met een missie: meehelpen aan de wederopbouw van zijn geboorteland.

Raheil woont nu in een flatje in de miljoenenstad Erbil, 6 kilometer van de militaire basis waar vannacht meerdere raketten insloegen. "Ik schrok rond 2 uur wakker. Een enorm harde knal", zegt Raheil via de telefoon tegen RTL Nieuws. "Ramen begonnen te rinkelen. Alles trilde. Doodeng. Ik wist niet wat er gebeurde én ik wist niet wat er nog zou komen."

De miljoenstad Erbil. De miljoenstad Erbil.

Vergeldingsactie

Dat Iran met een vergeldingsactie zou komen op de Amerikanen vanwege de dood op generaal Soleimani, was te verwachten, zegt Raheil. Maar hij is verbaasd dat Iran raketaanvallen op Amerikaanse doelen in zijn land heeft uitgevoerd. 

"Irak, mijn land, onze stad, zijn nu het slachtoffer geworden van de spanningen tussen Iran en de VS. Ik ben ontzettend geschrokken", zegt hij. "Iedereen die ik spreek, is geschrokken. Het is overal op het nieuws en mensen voelen zich door de raketaanvallen onveilig. Oorlogsherinneringen herleven. Dat is traumatisch. Mensen en politici vragen zich af: hoe gaat dit aflopen?"

Vreselijke gedachte

Erbil telt meer dan een miljoen inwoners. De luchtmachtbasis in Erbil is niet de enige basis waarop raketten zijn afgevuurd. Vanuit Iran zijn vijftien raketten afgevuurd, ook de Amerikaanse luchtmachtbasis Ain al-Assad in de buurt van de Iraakse hoofdstad Bagdad was doelwit. 

Het is een schok voor het land, zegt Raheil. "Irak ontwikkelt zich heel snel. De economie groeit en dan gebeurt er dit. De gedachte dat de raketten op jouw stad worden afgevuurd is een vreselijke gedachte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt er oorlog, of is het nu klaar? De bal ligt bij Amerika

Zakendoen in Irak

Groninger Jeroen Hummel erkent dat. De ondernemer doet sinds 2012 zaken in het noorden van Irak. Tijdens de raketaanvallen was hij ook in het land. De raketten stortten op ongeveer twee uur rijden afstand in de bodem.

"Als ik mensen vertel dat ik vaak in Irak kom, denken mensen vaak aan een land in puin. Vanwege de oorlog. Maar het land is in opbouw. De economie groeit. Ik bezoek zo'n vijf keer per jaar Irak voor zaken en voel me hier nooit onveilig, maar vannacht vlogen de raketten feitelijk over mij heen. Dat is even schrikken." 

Het bedrijf van Jeroen Hummel aan het werk in Irak. Het bedrijf van Jeroen Hummel aan het werk in Irak.

Het land staat op scherp

Het land staat op scherp, zegt de ondernemer. "Ik moest vanochtend naar het vliegveld in de beurt van de militaire basis waar de raketten zijn afgevuurd en ik ben tijdens de drie uur durende autorit wel acht checkpoints tegengekomen. Het is meer dan een steen die in de vijver is gegooid. Dit is echt wel wat."

Ook Hummel had niet verwacht dat Iran Amerikaanse doelen in Irak zou aanvallen. Hoe het nu verder gaat?

"Dat is de grote vraag. De belangen zijn groot. Zo bouwt Donald Trump momenteel de grootste en duurste Amerikaanse ambassade in Erbil, dicht bij de plek waar de raketten zijn neergestort. De Amerikanen gaan hier denk ik niet weg. Maar het land staat nu wel opeens op zijn kop. Ik voelde me altijd veilig en wil dat gevoel niet kwijt. Ik wil hier nog jaren zaken doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM vliegt niet meer boven Iran en Irak na raketaanval

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore