Alle 176 inzittenden overleden

Voornamelijk Iraniërs en Canadezen in ramptoestel

08 januari 2020 09:31 Aangepast: 10 januari 2020 12:53
Een overzichtsfoto van de rampplek. Beeld © AFP

In het toestel dat vanochtend bij de Iraanse hoofdstad Teheran neerstortte, zaten voornamelijk Iraniërs en Canadezen. Dat meldt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

Een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines stortte vannacht (Nederlandse tijd) enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran neer. Alle 176 inzittenden zijn dood.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken spreekt over 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 10 Zweden en 11 Oekraïners (onder wie 9 bemanningsleden). Eerder werd gesproken over 81 Iraniërs. De Zweedse krant Aftonbladet noemt ook 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. 

Nationaliteiten van de omgekomenen inzittenden. Nationaliteiten van de omgekomenen inzittenden.

Waarschijnlijk geen Nederlanders

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op basis van de nu beschikbare informatie geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders in het toestel zaten.

Brokstukken over groot gebied verspreid

Het toestel vloog van Teheran naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hulporganisatie Rode Halvemaan zegt dat met hulp van militairen en brandweerlieden wordt gezocht naar lichamen. "Iedereen helpt zodat we alle lichamen kunnen bergen. Die zijn in een groot gebied neergekomen", aldus het hoofd van een reddingseenheid.

Geen verband spanning VS en Iran 

Het ongeluk lijkt geen verband te houden met de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten. Iran vuurde eerder in de nacht tussen de 10 en 15 raketten af op Amerikaanse militaire doelen in Irak.

Het vliegtuig steeg om 02:38 uur (Nederlandse tijd) op vanaf het vliegveld van Teheran. Een paar minuten later stortte het toestel neer. Volgens Flightradar bereikte het vliegtuig een hoogte van 2400 meter. Daarna verdween het vliegtuig van de radar. Op die radar is dan ook geen neerwaartse beweging te zien.

Brandend vliegtuig

Op sociale media en Sky News zijn beelden te zien van een brandend vliegtuig dat door de lucht gaat. Ook worden veel beelden gedeeld van de rampplek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore