Ga naar de inhoud
Weinig hoop op overlevenden

Oekraïens vliegtuig met 176 inzittenden crasht in Iran, vermoedelijk na technische problemen

De rampplek bij de Iraanse hoofdstad Teheran. Beeld © AFP

Een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines is enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran neergestort. Alle 176 inzittenden zijn dood.

Ravage na crash passagiersvliegtuig Iran, geen overlevenden

01:00
Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die vanwege de vliegramp een bezoek aan Oman afbreekt, laat weten dat het om 167 passagiers gaat en negen bemanningsleden. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Het vliegtuig, op weg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev, zou technische problemen hebben gehad. Gemeld wordt dat op de plaats waar het vliegtuig is neergestort een hevige brand heeft gewoed.

Geen verband spanning VS en Iran 

Het ongeluk lijkt geen verband te houden met de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten. Iran vuurde eerder in de nacht tussen de 10 en 15 raketten af op Amerikaanse militaire doelen in Irak.

Het vliegtuig steeg om 02:38 uur (Nederlandse tijd) op vanaf het vliegveld van Teheran. Een paar minuten later stortte het toestel neer. Volgens Flightradar bereikte het vliegtuig een hoogte van 2400 meter. Daarna verdween het vliegtuig van de radar. Op die radar is dan ook geen neerwaartse beweging te zien.

Brandend vliegtuig

Op sociale media en Sky News zijn beelden te zien van een brandend vliegtuig dat door de lucht gaat. Ook worden veel beelden gedeeld van de rampplek.

Opnieuw Boeing 

Het ongeluk met het pas drie jaar oude toestel is een nieuwe tegenslag voor de toch al geplaagde vliegtuigbouwer Boeing. Alle toestellen van het nieuwe type 737 MAX staan sinds maart 2019 aan de grond na een tweede fatale crash binnen een halfjaar.

Een systeem dat het vliegtuig recht moest houden, maar juist ingreep terwijl piloten nog aan het opstijgen waren, was de belangrijkste oorzaak. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de 737 MAX weer mag vliegen.

Canadees
Lees ook:
Canadees vliegtuig verliest bij het opstijgen een wiel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn van de crash van het Oekraïense vliegtuig dat bij de Iraanse hoofdstad Teheran is neergestort. Het ministerie zei vanochtend de situatie op de voet te volgen en uit te zoeken of er Nederlanders bij betrokken zijn.