Amerikaanse luchtmachtbases in het Iraakse Ain al-Asad en Erbil zijn vannacht getroffen door meerdere raketten. Dat bevestigen het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Defensie.
De Iraanse Revolutionaire Garde heeft volgens Amerikaanse media de verantwoordelijkheid voor het raketvuur opgeëist. De basis in Ain al-Asad werd tot twee keer toe getroffen, die in Erbil, in het noorden van Irak, werd eenmalig onder vuur genomen.
Het Pentagon spreekt van in totaal meer dan een dozijn raketten die op de locaties neerdaalden. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering zijn daarbij geen gewonden gevallen. CNN meldt dat de militairen op tijd op de hoogte waren van de aanval en zich schuilhielden in bunkers.
Vergeldingsactie
De aanval is een vergeldingsactie van Iran voor het vermoorden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten. Op de Iraanse staatstelevisie werd de raketaanval toegeschreven aan de troepen van de Revolutionaire Garde.
Midden-Oosten correspondent Olaf Koens vindt het een heftige reactie van Iran. "Van alle opties die Iran op tafel had, is het beschieten van een Amerikaanse basis behoorlijk heftig en direct", zegt Koens. "Ze hadden bijvoorbeeld ook de Straat van Hormuz kunnen afsluiten of weer een Amerikaanse drone kunnen neerhalen."
Eerste beelden: Iraanse raketten komen neer op legerbasis VS
De bases in Ain al-Asad en Erbil worden gebruikt door Amerikaanse en Iraakse troepen. In december van 2018 bracht president Trump in de basis in Ain al-Asad, op 160 kilometer van Bagdad, voor het eerst een bezoek aan in een oorlogsgebied gestationeerde militairen.
Het Witte Huis is op de hoogte van de aanval van Iran. "De president is geïnformeerd en houdt de situatie nauwlettend in de gaten", bericht een woordvoerder van Trump via Twitter.
Reactie Trump
De president zelf bevond zich direct na de aanvallen in beraad met onder meer vicepresident Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Defensie Mark Esper.
Later in de nacht berichtte hij op Twitter dat hij vandaag met een reactie zal komen. "Alles is goed!", schreef Trump. "We hebben het sterkste en best uitgeruste leger ter wereld, met afstand!"

Minister van Defensie Esper zei gisteren al te verwachten dat Iran binnenkort een vergeldingsactie uit zou gaan voeren voor het doden van Soleimani. "Als het zo ver is, dan zijn wij klaar om daar gepast op te reageren", sprak Esper.
Terwijl de Amerikaanse president vrij laconiek reageert, meldt Iran dat er 80 doden zijn gevallen. "Wanneer je raketten afschiet in vijandelijke richting heb je aanvankelijk geen idee wat voor schade je aanricht", zegt correspondent OlafKoens. "Het cijfer 80 lijkt me dan ook uit de lucht gegrepen." Ook Irak meldt volgens Koens geen slachtoffers.
Waarschuwing Revolutionaire Garde
De Iraanse Revolutionaire Garde waarschuwde de Verenigde Staten vannacht na de aanvallen om niet te reageren. Via de staatstelevisie luidde de boodschap: "Als Amerika reageert, zullen er grotere aanvallen volgen. Dat is geen dreigement maar een waarschuwing."
Ook landen die de VS helpen bij de aanval op Iran, "zoals Israël", zullen volgens Iran vergelding krijgen in het geval van een reactie.

Wraak aangekondigd
Iran heeft eerder al gezworen wraak te nemen voor de moord op Soleimani, die afgelopen vrijdag bij een drone-aanval op het vliegveld van Bagdad om het leven kwam. Soleimani had als hoofd van de al-Quds-brigade van de Revolutionaire Garde een belangrijke rol in het aansturen van aan Iran gelieerde milities en strijdgroepen in de regio.
Op zijn beurt waarschuwde president Trump met vergelding als Iran 'iets zou ondernemen'. Op Twitter dreigde de president dat de VS 52 locaties op de korrel heeft die belangrijk zijn voor Iran en de Iraanse cultuur.
Enorme mensenmassa bij uitvaart Iraanse topgeneraal
Diplomatieke oplossing
Amerika maakt een diplomatieke oplossing steeds minder waarschijnlijk. Het land heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken geen visum gegeven om naar New York te reizen voor een vergadering van de Verenigde Naties.
Het verbaast Olaf Koens dat Amerika op deze manier alle diplomatieke deuren sluit. "Dat minister Mohammad Zarif geen visum krijgt, is een teken aan de wand. De Amerikanen lijken totaal niet op zoek te zijn naar een structurele manier om tot een diplomatieke oplossing te komen. Zo blijft er spraken van aanvallen en vergelden."