Verklaring ingetrokken

Britse die groepsverkrachting verzon voorwaardelijk gestraft

07 januari 2020 10:41 Aangepast: 07 januari 2020 10:51
De Britse vrouw komt aan bij de rechtbank Beeld © EPA

Een 19-jarige Britse toeriste die op Cyprus zou hebben gelogen over een groepsverkrachting, krijgt een voorwaardelijke celstraf. Na de uitspraak viel ze geëmotioneerd in de armen van familieleden.

Ze deed vorig jaar aangifte van verkrachting door een groep van twaalf Israëlische jongeren. Dat zou zijn gebeurd in een hotelkamer in Ayia Napa, een populaire vakantiebestemming.

Ze trok de verklaring na tien dagen schriftelijk in, waarna ze zelf werd aangehouden. De vrouw zat ongeveer een maand in voorarrest.

Onder druk gezet

Advocaten van de vrouw zeggen dat zij wel degelijk is misbruikt. Ze zou door de politie onder druk zijn gezet haar verklaring aan te passen. De rechter ging hier niet in mee.

Zij zou langdurig en zonder advocaat zijn verhoord voordat ze tekende voor het intrekken van haar beschuldiging. De jongens konden terugkeren naar Israël en zijn niet gehoord als getuigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlandse toeristen opgeschrikt door explosies Cyprus: 'Alle ramen klapten eruit'

Eerlijk proces

Critici vinden dat de jonge vrouw geen eerlijk proces heeft gehad. Activisten voerden actie buiten de rechtbank in Paralimni. Daar scandeerden ongeveer 150 vrouwen leuzen als 'het slachtoffer de schuld geven is een tweede verkrachting'. 

Eerder is ook gedemonstreerd in Londen. Daar hielden betogers borden omhoog met teksten als 'we geloven haar' en 'boycot Cyprus'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minister Cyprus stapt op om schandaal seriemoordenaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore