Verdrukking

Zeker 50 doden door gedrang bij afscheid generaal, uitvaart uitgesteld

07 januari 2020 10:52 Aangepast: 07 januari 2020 22:01
Beeld © AFP

Bij het afscheid van Qassem Soleimani in de Iraanse stad Kerman zijn zeker 50 mensen om het leven gekomen. Honderden anderen raakten gewond. Zij werden onder de voet gelopen toen ze de laatste eer bewezen aan de Iraanse generaal, melden staatsmedia.

De generaal, die de rechterhand was van de Iraans leider ayatollah Ali Khamenei, kwam vrijdag om in Irak door een Amerikaans bombardement. Zijn dood heeft de spanningen tussen de VS en Iran doen oplopen.

Mensenmassa

Soleimani wordt vandaag naar zijn laatste rustplaats gebracht in de plaats Kerman. Op de begrafenisplechtigheden was een enorme menigte afgekomen.

Maar nadat duidelijk was geworden dat er in het gedrang tientallen mensen waren omgekomen, is de begrafenis van de generaal volgens persbureau ANA uitgesteld. Onduidelijk is tot wanneer.

Deze Iraniërs overleefden de begrafenisstoet maar net

"Ineens vielen er allemaal mensen op me", vertelt een slachtoffer.

Bij een plechtigheid in de hoofdstad Teheran gingen Iraniërs gisteren ook al massaal de straat op. De Iraanse staatstelevisie sprak toen over miljoenen mensen. Ze stonden stil bij het overlijden van de generaal en droegen vlaggen en portretten van Soleimani. Ook scandeerden ze 'dood aan Amerika'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaat Iran een kernwapen maken? 'In een oorlog zouden ze kansloos zijn'

Wraak

Iran heeft beloofd de dood van Soleimani te wreken. De Amerikaanse president Donald Trump zegt 52 Iraanse doelen te hebben geselecteerd die bij een eventuele wraakactie aangevallen kunnen worden. Iran zelf zegt dertien wraakscenario's te bekijken, waarvan de minst erge nog steeds een 'historische nachtmerrie' zal zijn voor de VS.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Begrafenis Soleimani: er wordt gehuild, maar ook gejuicht in Iran

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore