Dodelijke aanslag

Moordenaar die terrorist London Bridge overmeesterde 'twijfelde geen moment'

07 januari 2020 10:20 Aangepast: 07 januari 2020 10:46
De politie assisteert één van de gewonden, kort na de aanslag op de London Bridge. (Archieffoto) Beeld © AFP

Steven Gallant, de veroordeelde moordenaar die eind vorig jaar de man overmeesterde die op de London Bridge om zich heen stak en daarbij twee mensen vermoordde, heeft in een interview verteld wat er die dag precies gebeurde en waarom hij in actie kwam. "Ik zag dat er iets mis was en moest helpen."

Op 29 november vorig jaar stak de 28-jarige Usman Khan vijf mensen neer in Londen. Twee van hen, de 25-jarige Jack Merritt en de 23-jarige Saskia Jones, overleefden die aanslag niet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden aanslag London Bridge waren studenten aan universiteit Cambridge

Op de dag van de aanslag was er in een gebouw in de buurt van de London Bridge een evenement waar studenten, gevangenen en de politie samenkwamen om het vijfjarig bestaan van een rehabilitatieprogramma te vieren. De twee dodelijke slachtoffers deden als studenten mee aan dat programma.

Gedetineerden

Khan was ook aanwezig bij het evenement, als ex-gedetineerde. Hij werd zes jaar geleden veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. Ongeveer een jaar geleden kwam hij op vrije voeten, op voorwaarde dat hij een enkelband zou dragen. 

Hij kwam net terug van de middagsessie toen hij om zich heen begon te steken. Op beelden is te zien hoe hij vervolgens buiten op de brug werd overmeesterd door omstanders.

Veroordeeld voor moord

Eén van die omstanders was Gallant. Hij was ook aanwezig bij het evenement, als gedetineerde. Gallant was namelijk veroordeeld tot 17 jaar cel vanwege de moord op een ex-brandweerman, in 2015. Hij had toestemming om het evenement bij te wonen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse politie onderzoekt eerder veroordeelde terroristen na aanslag London Bridge

In een interview met persbureau PA spreekt Gallant van 'een tragische dag', meldt de BBC. Hij vertelt dat hij op een gegeven moment geluiden hoorde vanaf een lager gelegen verdieping van het gebouw.

"Toen ik beneden in de foyer kwam, zag ik Khan staan met twee grote messen in zijn hand. Hij was een duidelijk gevaar voor iedereen, dus ik twijfelde geen moment."

Slagtand van een narwal

Gallant ging de aanslagpleger in eerste instantie met een houten stoel te lijf. Daarop zou Khan met twee messen boven zijn hoofd op Gallant afgestormd zijn.

Op dat moment kreeg Gallant van een andere omstander de slagtand van een narwal (een arctische tandwalvis) in zijn handen gedrukt, die toevallig in die foyer tentoongesteld werd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanslag London Bridge is nu politiek, tot afgrijzen van nabestaanden

"Als diegene me op dat cruciale moment niet die slagtand had doorgegeven, was ik waarschijnlijk vermoord", zei hij. Hij beschreef ook hoe een andere ex-gevangene een brandblusser gebruikte om Khan tegen te houden.

'Ondraaglijke klap'

Hij zegt dat hij de dodelijke slachtoffers via het rehabilitatieprogramma goed kende. "Hun dood is een ondraaglijke klap, het gevoel van verlies is enorm."

Gallant omschreef de omgekomen student Jack Merrit als een rolmodel en vriend. "Het kon hem niet schelen wie je was: hij gaf om je en je toekomst; hij zag wie je kon worden en beoordeelde je niet op je daden uit het verleden. Ik zal hem heel erg missen."

'Goed dat ik gestraft ben'

Over de moord die hij in 2015 pleegde zei hij: "Niemand heeft het recht om andermans leven te nemen en ik bied mijn oprechte excuses aan aan de familie van mijn slachtoffer voor de veroorzaakte schade. Ik kan dat leven nooit meer terugbrengen, en het is goed dat ik een zware straf heb gekregen voor mijn daden."

De moord vond plaats tijdens een ruzie buiten een pub. Tijdens het proces zou gebleken zijn dat Gallant ten onrechte dacht dat de ex-brandweerman zijn vriendin aangevallen had. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevangeniskrant van Jermain is steuntje in de rug voor gedetineerden 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore