Buitenland

'Vlucht Ghosn kostte 350.000 dollar, vluchtkoffer duikt op'

07 januari 2020 08:30 Aangepast: 07 januari 2020 11:16
Carlos Ghosn Beeld © ANP

Er zijn weer nieuwe details opgedoken over de miraculeuze vlucht van Carlos Ghosn. De gevallen topman heeft diep in de buidel getast om Japan te ontvluchten. Ghosn had in afwachting van zijn rechtszaak huisarrest in Japan, maar verdween plotseling - om daarna op te duiken in Libanon. De oud-topman van autobedrijf Nissan wordt in Japan verdacht van onder meer fraude.

Het lijkt er nu op dat er zo'n 350.000 dollar (312.000 euro) is betaald voor twee vluchten. De eerste vlucht ging van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten naar Osaka. De twee vlucht ging van Osaka - met Ghosn - naar Istanbul in Turkije.

175.000 dollar

Dat heeft een bron gemeld aan zakenzender CNBC. De zender heeft bewijs ingezien dat er 175.000 euro is overgemaakt voor de helft van de totale kosten van de twee vluchten. Dat zou gedaan zijn door een man die 'Dr. Ross Allen' heet.

Het privévliegtuig zou geleased zijn door een bedrijf uit Dubai, Al-Nitaq Al Akhdhar for General Trade Limited. Maar volgens CNBC houdt dat bedrijf eigenlijk kantoor in Bagdad, Irak. Het is niet vast te stellen of dat bedrijf - of iemand anders - de 175.000 dollar heeft neergeteld voor de privéjet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De miraculeuze ontsnapping van wonderdokter Carlos Ghosn

De Wall Street Journal zegt een foto te hebben van de flight case waarin Ghosn het land uit is gesmokkeld. Het gaat om een verstevigde kist waar doorgaans audio-apparatuur in wordt vervoerd. Aan de onderkant zouden gaten zitten, zodat Ghosn kon ademen.

De kist was te groot om door een scanner te gaan. Op de terminal voor privevliegtuigen van het vliegveld van Osaka was er doorgaans weinig beveiliging. Zo kon Ghosn ongezien aan boord van het vliegtuig komen. 

Op het vliegveld van Istanbul, Ataturk Airport, is die flight case gevonden in het vliegtuig waarin Ghosn gevlucht is. Bij de kist zat een kleinere kist, met grote speakers.

Geholpen door ex-commando

Ghosn claimt zelf dat hij zijn vlucht uit Japan in zijn eentje heeft georkestreerd, maar volgens de Wall Street Journal is hij geholpen door ex-commando Michael Taylor. Die zou in de wereld van particulier beveiligers een zeer goede reputatie hebben als het gaat om mensen uit penibele situaties halen.

Op 28 december werd duidelijk dat het proces van Ghosn vertraging op zou lopen. Hij zat toen al tijden thuis, omdat er vier aanklachten tegen hem lopen, en er werd besloten om het plan in gang te zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije pakt piloten op die Ghosn hielpen ontsnappen

Trein, kist, vliegtuig

Op zondagmiddag werd Ghosn gespot met een wit mondkapje op, toen hij zijn huis in Tokio verliet. Het lijkt erop dat hij daarna met een Shinkansen-trein van Tokio naar Osaka is gegaan. Dat is een afstand van meer dan 500 kilometer.

De Shinkansen-kogeltreinen. De Shinkansen-kogeltreinen.

Twaalf uur durende vlucht

Om 23.10 uur vertrok de privéjet voor een twaalf uur durende vlucht, die deels over Rusland voerde. In het vliegtuig zat Ghosn en zijn gezelschap met twee piloten en een steward. In Turkije regende het toen Ghosn aankwam.

Een grondmedewerker maakte een foto van Ghosn. Die foto is in handen van Turkse openbaar aanklagers. Ghosn stapte in een auto een reed 100 meter over de landingsbaan om daarna in een kleiner vliegtuig te stappen, dat hem naar Libanon bracht.

Daar verblijft Ghosn nu. Zowel Japan als Interpol hebben inmiddels gevraagd om zijn uitlevering, maar vooralsnog lijkt het niet waarschijnlijk dat de voormalig topman snel terugkomt naar Japan. 

Ook vrouw Ghosn verdacht

Japan heeft ook een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de vrouw van automagnaat Carlos Ghosn. Carole Ghosn, die momenteel met haar man in Libanon vertoeft, wordt verdacht van meineed. Ze zou in april in de rechtbank valse getuigenissen hebben afgelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore