Defensie ontkent

Pijnlijke fout: 'kladbrief' over terugtrekking VS uit Irak te vroeg verstuurd

07 januari 2020 02:33 Aangepast: 07 januari 2020 06:33
Een Amerikaanse militair in Bagdad. Beeld © AFP

Een pijnlijke fout van het Amerikaanse leger. Een brief waarin een vertrek uit Irak wordt aangekondigd, is per ongeluk verstuurd. Het zou slechts gaan om een kladversie en van terugtrekking is geen sprake.

De brief werd verstuurd aan de regering in Bagdad en kwam in handen van verschillende media. Daarop zei generaal Mark Milley dat het om een foutje ging. De brief komt een paar dagen na de dood van de Iraanse generaal Soleimani, die vorige week omkwam bij een Amerikaanse luchtaanval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichaam Soleimani terug in Iran, honderdduizenden rouwenden de straat op

In Irak is een door de VS geleide coalitie actief, waar ook Nederland met tientallen militairen aan deelneemt. Het hoofd van de missie, brigadegeneraal William Seely, schrijft in de brief dat er de komende dagen en weken troepen worden 'gehergroepeerd' om 'een veilige en effectieve terugtrekking uit Irak' mogelijk te maken.

Maar het was niet de bedoeling dat de brief nu al verzonden zou worden, zegt Milley. Volgens hem betrof het een kladversie die per ongeluk is verstuurd.

Ook defensieminister Mark Esper zei niets van het document af te weten. Hij liet weten dat er 'geen enkel besluit' is genomen om Irak te verlaten.

Enorme mensenmassa bij uitvaart Iraanse topgeneraal

In Iran wordt massaal afscheid genomen van generaal Qassem Soleimani. Geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei is in tranen.

Zondag nam het parlement in Irak een resolutie aan die moet zorgen dat alle buitenlandse troepen het land verlaten. De regering wordt opgeroepen om dat te regelen. Het is onduidelijk of de brief daar een reactie op is.

De Verenigde Staten leveren de grootste bijdrage aan de coalitie die in Irak vecht tegen terreurbeweging IS. Momenteel zijn ongeveer 5200 Amerikaanse militairen in het land gestationeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse trainingsmissie ook in Noord-Irak stilgelegd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore