Ga naar de inhoud
#IraniansDetestSoleimani

Begrafenis Soleimani: er wordt gehuild, maar ook gejuicht in Iran

Honderdduizenden Iraniërs namen de afgelopen dagen afscheid van de vermoorde Iraanse generaal Soleimani. Maar niet alle Iraniërs treuren, zo blijkt uit de trending hashtag #IraniansDetestSoleimani.

Al sinds zondag werd zijn lichaam door de straten van Iran gereden, een tour die vandaag eindigt in Kerman waar hij begraven wordt. 

Op de beelden van het afscheid zijn massa's in het zwart geklede mensen te zien. Met een platte hand slaan ze zich op de borst. Op de spandoeken staan anti-Amerikaanse leuzen. Dat zijn de beelden die de Iraanse staatstelevisie verspreidt.

Pijnlijke
Lees ook:
Pijnlijke fout: 'kladbrief' over terugtrekking VS uit Irak te vroeg verstuurd

Over het feit dat deze mensen massaal rouwen, valt niet te twisten. Maar wat niet te zien is, is een groep verborgen Iraniërs die juicht om de dood van de generaal. Want niet iedereen is blij met zijn werk. Iran houdt het eensgezinde imago van het land graag in eigen hand. Op Twitter durven mensen zich inmiddels meer uit te spreken.

Enorm blij

Het zijn vooral geëmigreerde Iraniërs die hun mening durven te geven. "Ik was enorm blij om te horen over de dood van Soleimani", vertelt de Amerikaanse Iraniër Yasaman Hakami aan persbureau AP. "Deze man heeft het bloed van veel mensen aan zijn handen." Daarmee doelt hij op de vele doden die zijn gevallen in oorlogen waarin Soleimani de leiding had over Iraanse troepen.

Bijvoorbeeld de oorlog in Syrië. Hier streed Iran tegen terreurbeweging IS, maar het steunde het regime van Assad. Een leider die steden bestookte met chemische wapens. Daarnaast deelde Soleimani wapens uit aan Sjiitische groeperingen, die werden gebruikt in verschillende regionale conflicten.

Enorme mensenmassa bij uitvaart Iraanse topgeneraal

01:41
In Iran wordt massaal afscheid genomen van generaal Qassem Soleimani. Geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei is in tranen.

Soennieten vs Sjiieten

Binnen de islam zijn verschillende stromingen. De twee grootste stromingen zijn de Sjiieten en de Soennieten. Deze twee stromingen zijn ontstaan uit twee groepen moslims die van mening verschilden over wie de profeet Mohammed na zijn dood moest opvolgen.

Er zijn meer Soennieten dan Sjiieten. Voor elke vijf Soennieten zijn er drie Sjiieten. Saoedi Arabië is het grootste Soennitische land en Iran het grootste Sjiitische land. Beiden landen zien zich als het voorbeeld van de islamitische wereld. De strijd tussen deze twee landen vindt niet zo zeer plaats in hun eigen grondgebied, maar in kleinere landen in de regio. Terwijl Soennieten en Sjiieten vaak vredig naast elkaar leven, zijn er politiek gezien dus spanningen. 

In het Iraakse Idlib gingen mensen opgetogen de straten op na de aanslag op Soleimani. Zij zien hem als een moordenaar, die de dood van onschuldige burgers op zijn geweten heeft.

Verantwoordelijk voor verhongeren

Idlib is de laatste regio waar Syrische rebellen wonen. Volgens deze rebellen is de generaal verantwoordelijk voor het verhongeren van mensen tijdens de omsingeling van Syrische dorpen.

Maar ook in eigen land is niet iedereen blij met Soleimani en de Iraanse overheid. Afgelopen maand gingen mensen massaal de straten op om te demonstreren tegen het verhogen van de brandstofprijs. Ze zijn teleurgesteld in de overheid en ze eisten het aftreden van president Rohani.

De regering trad hard op tegen de betogers. Het internet werd een week lang offline gehaald, waardoor Iran was afgesloten van de buitenwereld. Die week werden naar schatting van Amnesty International zo'n 1500 betogers gedood. Dit leidde tot nog meer woede. De kans is groot dat deze mensen niet te zien zullen zijn tijdens de begrafenis in Teheran.

Dochter
Lees ook:
Dochter gedode generaal Soleimani waarschuwt Trump: 'Denk niet dat het voorbij is'