Slachtoffers aanwezig

Geruzie tijdens eerste zitting Weinstein: 'Hij durfde niet naar mij te kijken'

06 januari 2020 22:08 Aangepast: 07 januari 2020 00:30

De spanning liep tijdens de eerste dag van het proces tegen Harvey Weinstein meteen hoog op. Ruim twee jaar na de eerste beschuldigingen stond de gevallen filmproducent oog in oog met zijn vermeende slachtoffers. "Ongeacht de leugens die je jezelf vertelt, heb je dit op je geweten."

Het belooft een maandenlange rechtszaak te worden, maar Weinstein leek bij zijn aankomst vanmiddag al verslagen. Met behulp van een rollator strompelde Weinstein de trappen van het gerechtsgebouw op. Op weg naar de eerste zitting in een zaak waar de ogen van de hele wereld op gericht zijn.

'Je bent een superroofdier'

Vlak voor de zitting gaven slachtoffers van Weinstein buiten een persconferentie. Tussen de groep vrouwen, ook wel de 'doorbrekers van de stilte' genoemd, staat ook actrice Rose McGowan. Zij windt er geen doekjes om: "Harvey, ongeacht welke leugens je jezelf vertelt heb jij dit allemaal op je geweten. Vrouwe justitia kijkt naar een superroofdier. Naar jou."

'Afschuwelijk'

Binnen is de zitting nog maar net begonnen of zijn advocaat en de openbaar aanklager vliegen elkaar al in de haren: "Jullie gedrag tegen de getuigen is afschuwelijk", sneert aanklager Joan Illuzzi naar de verdediging. Volgens haar zouden de advocaten van de verdediging zich in de media negatief hebben uitgelaten over de getuigen.  

"Laat de getuigen met rust, oké?", moet rechter James Burke tussen beiden komen. "Praat gewoon helemaal niet over ze." Tijdens de eerste zitting discussiëren de verdediging en aanklagers over de juridische gang van zaken voor de zaak die door de hele wereld gevolgd wordt.

 

Sarah Ann Masse, een van de vermeende slachtoffers, houdt een speech bij de rechtbank Sarah Ann Masse, een van de vermeende slachtoffers, houdt een speech bij de rechtbank

Jury

De grootste uitdaging is het vormen van een 12-koppige jury. De komende twee weken hoopt de rechtbank die juryleden te verzamelen. Welke uitspraak die jury zal doen is voor Sarah Ann Masse niet meer allesbepalend. De actrice zegt door Weinstein aangerand te zijn: "Deze rechtszaak is een culturele afrekening ongeacht de uiteindelijke uitspraak", zei Masse na afloop van de eerste zitting.

Ze zag een man zitten die nog maar een schim is van de ooit zo machtige filmbaas. "Hij keek als een lafaard en durfde ons niet aan te kijken", vertelt ze. "Ik kon maar geen oogcontact met hem maken."

Harvey Weinstein arriveert bij het gerechtsgebouw Harvey Weinstein arriveert bij het gerechtsgebouw

Nieuwe aantijgingen

Vlak na de eerste zitting was er aan de andere kant van Amerika nog een opvallende andere Weinstein-ontwikkeling. Openbaar aanklagers in Los Angeles presenteerden twee nieuwe aantijgingen van seksueel geweld. Weinstein zou in 2013 op twee dagen tijd een vrouw hebben verkracht en een andere vrouw aangerand.

Juist omdat de zaak continu in ontwikkeling blijkt, vroeg de verdediging van Weinstein maandag om een zogenaamde sequestered jury. Dat komt erop neer dat de juryleden tot de uitspraak geen contact met de buitenwereld mogen hebben om zo niet bevooroordeeld te worden door berichten van buitenaf. De rechter besloot niet in te gaan op het verzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore