Ga naar de inhoud
'Gevaarlijk en diep gestoord'

'Ergste verkrachter ooit' in Engeland veroordeeld voor 159 zedendelicten

Foto die de Engelse politie van Sinaga naar buiten bracht Beeld © ANP

"Een kwaadaardige serieverkrachter", zo noemde de Engelse rechter vandaag Reynhard Sinaga in haar oordeel. Zij verklaarde de 36-jarige man schuldig aan het verkrachten van 48 mannen in het uitgaansleven in Manchester, en gaf hem een levenslange gevangenisstraf.

Volgens het Britse Openbaar Ministerie is dit de grootste verkachtingszaak die Engeland ooit heeft gekend. De politie verdenkt hem van het seksueel misbruiken van 195 mannen, in een periode van 2,5 jaar.

In vier verschillende rechtszaken is Sinaga schuldig bevonden aan 159 zedendelicten, waarvan 136 verkrachtingen. Vandaag eindigde de voorlopig laatste zaak, waarin de rechter hem levenslang gaf waarvan hij minimaal 30 jaar moet uitzitten. In een eerdere zaak werd hij ook al tot levenslang veroordeeld, waarvan hij minimaal 20 jaar moet uitzitten.

Sluwe werkwijze

Sinaga kwam een aantal jaar geleden vanuit Indonesië naar Manchester om te studeren. Hij rondde verschillende studies af en werkte aan promotieonderzoek, maar 's nachts hield hij zich vooral bezig met het drogeren en verkrachten van mannen.

Politie
Lees ook:
Politie past teksten aan over aangifte bij zedenmisdrijf

De rechter noemde Sinaga een 'gevaarlijk, diep gestoord en pervers individu zonder enige realiteitszin' die nooit meer vrij rond zou mogen lopen. Ze besprak daarbij de sluwe werkwijze, waarbij Sinaga mannen meelokte naar zijn huis en ze daar drogeerde. Vaak ging het om jonge, heteroseksuele mannen die stomdronken waren.

3.29 terabyte

Hij liep tegen de lamp toen een van zijn slachtoffers in 2017 wakker werd en de politie belde. Die vonden in zijn huis twee iPhones vol met video's van de verkrachtingen van jonge mannen. In hun vervolgonderzoek vond de politie 3.29 terabyte aan extreem grafisch materiaal op verschillende apparaten in het huis van Sinaga.

Hij verdedigde zich nog door te zeggen dat de seks vrijwillig was, en dat de mannen alleen maar meededen aan een rollenspel, maar daar ging de rechter niet in mee.

Harvey
Lees ook:
Harvey Weinstein voor de rechter: alles wat je moet weten over dé #MeToo-zaak

Schaamte

Ook kwamen er veel slachtoffers aan het woord in de rechtszaal. Velen omschreven hoe de verkrachting hun carrières en persoonlijke levens verwoestte. Veel slachtoffers schaamden zich, en durfden niemand erover te vertellen. "Ik ben nu op een punt in mijn leven waarop het niet erger kan worden. Mijn ergste nachtmerrie is werkelijkheid geworden", zei een van hen.