Ga naar de inhoud
Conflict VS - Iran

Dochter gedode generaal Soleimani waarschuwt Trump: 'Denk niet dat het voorbij is'

Zeinab Soleimani tijdens de herdenkingsdienst voor haar vader. Beeld © Reuters

De Verenigde Staten en Israël gaan een 'donkere dag' tegemoet. Daarvoor waarschuwt de dochter van de gedode Iraanse generaal Qassem Soleimani. "Gekke Trump, denk niet dat alles voorbij is met het martelaarschap van mijn vader", zei ze tijdens een herdenkingsceremonie.

"De families van Amerikaanse soldaten in het Midden-Oosten zullen elke dag wachten op het nieuws dat hun kinderen zijn gedood", zei Zeinab Soleimani. "God de almachtige heeft beloofd dat hij wraak zal nemen en god is de belangrijkste wreker. Er zal zeker actie volgen."

Live op tv

De dienst, waar duizenden mensen op af waren gekomen, was op de Iraanse staatstelevisie live te volgen. Na de ceremonie wordt het lichaam overgebracht naar het sjiitische bolwerk Qom, waar nog een herdenkingsceremonie zal plaatsvinden. Morgen wordt Soleimani begraven in zijn geboorteplaats Kerman.

Omgekomen
Lees ook:
Omgekomen bij bombardement VS: wie was generaal Qassem Soleimani?

Qassem Soleimani kwam vrijdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad om door een Amerikaanse raketaanval. Hij was de rechterhand van de Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, die vandaag een gebed leidt ter ere van de gedode generaal.

Atoomakkoord

Iran heeft wraak op de VS gezworen. In de regio groeit daardoor de angst voor een escalatie van de situatie en voor gewapende conflicten. Ook heeft het land zich na de dood van Soleimani teruggetrokken uit het atoomakkoord, waardoor Iran verder kan gaan met zijn nucleaire programma en met de verrijking van uranium.

President Rouhani zei bij een bezoek aan familie van Soleimani: "De Amerikanen hebben zich niet gerealiseerd wat voor grove fout ze hebben begaan."

Wordt
Lees ook:
Wordt het oorlog? Vijf vragen over dodelijke aanval op Iraanse generaal

Amerika blaast Iraanse generaal op: 'Velen zullen hem wreken'

01:29
Een Amerikaanse raketaanval op het vliegveld van Bagdad heeft het leven gekost van de populairste militair van Iran. Qassem Soleimani was de architect van een groot gedeelte van de oorlogen in het Midden-Oosten.