Getroffen gebieden

Regering Australië: 2 miljard dollar voor wederopbouw na bosbranden

06 januari 2020 05:35
De bosbranden in Australië. Beeld © AFP

De Australische regering maakt 2 miljard dollar (1,2 miljard euro) vrij voor de wederopbouw na de verwoestende bosbranden. "We focussen op wat het de getroffen mensen gekost heeft."

Dat meldt de Australische premier Scott Morrison. Het geld gebruikt de regering om mensen die zwaar getroffen zijn de komende twee jaar weer op weg te helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

P!nk doneert half miljoen dollar aan Australische brandweer

Ondersteuning overheid

Mensen uit de getroffen regio's worden nu al door de overheid ondersteund. Zo hoeven ze de komende twee maanden geen openstaande schulden af te betalen.

Ook komen er 20 pop-up locaties in de getroffen staten van waaruit ambtenaren de inwoners gaan helpen. Er wordt ook psychische ondersteuning geregeld voor inwoners van de gebieden.

Premier onder vuur

De premier lag de laatste weken zwaar onder vuur vanwege zijn aanpak rondom de bosbranden en de ontkenning van het klimaatprobleem.

Zo vertrok hij op vakantie naar Hawaï terwijl de vuren Australië in de greep hielden. Vorige week werd hij door getroffen bewoners nog uitgescholden tijdens een bezoek aan de regio waar de branden woeden.

'Je bent een idioot': slachtoffers bosbrand razend op Australische premier

''Je bent niet welkom, eikel!'' en ''Sodemieter op!'' De Australische premier heeft flink wat scheldpartijen te verduren gekregen.

Branden vandaag minder fel

De bosbranden in de Australische staten New South Wales, Victoria en South Australia waren vandaag minder fel. Dat kwam door lagere temperaturen en wat neerslag. Veel inwoners gebruiken de betere weersomstandigheden om naar veiligere plekken te trekken of om nieuwe voorraden in te slaan.

Later weer warmer en droger

Tegen het einde van de week wordt het weer warmer en droger. De temperaturen liggen dan mogelijk rond de 40 graden, net als afgelopen week. Door de droogte kan een klein vonkje genoeg zijn om een bosbrand te ontketenen.

Er kwamen al 24 mensen om door de branden. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.

Hartverscheurende beelden van verbrande dieren door bosbranden Australië

Veel dieren konden niet op tijd vluchten en zijn verbrand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore