Buitenland

President Erdogan: Snel doodstraf weer invoeren

17 juli 2016 19:54 Aangepast: 30 juli 2017 22:00
De Turkse president Erdogan reageert geëmotioneerd op de begrafenis van een slachtoffer van de coup. Beeld © AFP

Als reactie op de mislukte staatsgreep van militairen deed de Turkse president Erdogan vandaag een keiharde uitspraak. "De doodstraf moet met spoed weer worden ingevoerd."

Erdogan sprak voor zijn huis in Istanbul zijn aanhangers toe, die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. Hij zei dat de regering hierover in debat gaat met oppositiepartijen. "Wij kunnen deze eis niet negeren."

In Turkije zijn sinds 1984 geen doodvonnissen uitgevoerd. Het land schrapte de doodstraf in 2004 uit het wetboek, om te voldoen aan toetredingseisen van de Europese Unie. Erdogan riep zijn aanhangers ook op straten en pleinen zeker nog tot komende vrijdag bezet te houden, omdat de dreiging van een staatsgreep nog niet geheel geweken is.

Waarschuwingsschoten op vliegveld

Zo vermoedt de Turkse overheid dat op of bij het tweede vliegveld van Istanbul, in het Aziatische deel van de stad, zich nog samenzweerders schuilhouden. Bewakers hebben vandaag op de luchthaven Sabiha Gökçen waarschuwingsschoten gelost. De vermoedelijke coupplegers vuurden niet terug.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu heeft bekendgemaakt dat het dodental door de mislukte militaire staatsgreep inmiddels is opgelopen tot 190. Onder de slachtoffers zijn veel burgers. Aan de zijde van de coupplegers kwamen nog eens ruim honderd mensen om. Bovendien raakten meer dan 1400 mensen gewond.

Fethullah Gülen

De minister herhaalde dat de kwade genius achter het plan voor de machtsovername Fethullah Gülen is. Hij leeft in ballingschap in de Verenigde Staten. De geestelijke ontkent in alle toonaarden. 

Gülen heeft vandaag gezegd dat hij zich niet tegen een eventueel uitleveringsbesluit van de Verenigde Staten zal verzetten. Hij maakt zich er ook geen zorgen om. Volgens hem heeft de Turkse president, zijn aartsrivaal, de couppoging in scene gezet.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore