'Parlementaire coup'

Venezolaanse oppositieleider mag parlement niet meer in

06 januari 2020 01:18 Aangepast: 06 januari 2020 13:00
Oppositieleider Juan Guaidó mag het parlement niet meer in. Beeld © AFP

De zelfverklaard Venezolaanse interim-president Juan Guaidó mag het parlement niet meer in. Daar heeft zijn tegenstander, de Venezolaanse president Nicolás Maduro, voor gezorgd. Meerdere landen veroordelen de actie en spreken van een 'parlementaire coup'.

Venezolaanse veiligheidstroepen blokkeerden gisteren de ingang van het parlement, waar gestemd zou gaan worden over de positie van de parlementsvoorzitter.

Interim-president Guaidió is momenteel de voorzitter van het parlement. Hij probeerde over een hek te klimmen om toch naar binnen te komen, maar dat lukte niet.

Zelfverklaard interim-president

Begin vorig jaar riep Guaidó zich uit als interim-president van het land. Hij deed dat nadat uitkwam dat president Maduro zou hebben gefraudeerd bij de presidentsverkiezingen. 

Guaidó riep het leger destijds openlijk op om Maduro te laten vallen. Meer dan vijftig regeringen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Nederland, erkenden hem als de rechtmatige leider van Venezuela.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Venezuela loopt leeg: 4 miljoen mensen land uit gevlucht

Nieuwe parlementsvoorzitter

President Maduro heeft de onafhankelijke parlementariër Luis Parra gisteren aan laten stellen als parlementsvoorzitter. Die actie wordt door meerdere landen veroordeeld. De president zou er een 'parlementaire coup' mee plegen.

Nadat Maduro zijn politieke rivaal de toegang tot het parlement had ontzegd, hield Guaidó samen met andere oppositieleden een eigen parlementszitting. Dat deden ze in het kantoor van de krant El Nacional. Met ongeveer honderd stemmen werd hij door de oppositie opnieuw herkozen als parlementsvoorzitter.

Dat betekent dat zowel Guaidó als Parra momenteel beweren parlementsvoorzitter te zijn. 

Er kwam vorig jaar maar geen einde aan de chaos in Venezuela

Voor- en tegenstanders van president Maduro gingen in Venezuela in mei de straat op om te protesteren. Oppositieleider Juan Guaído probeerde de macht over te nemen, maar Maduro weigerde af te treden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden Venezolanen eisen aftreden president: 'Oppositieleider moet oppassen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore