Na moord op generaal

Iran trekt zich terug uit atoomakkoord

05 januari 2020 22:38 Aangepast: 06 januari 2020 08:14

Iran voelt zich niet langer gehouden aan het atoomakkoord uit 2015. Dat heeft de regering vanavond bekendgemaakt. Het is een reactie op de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani door het Amerikaanse leger afgelopen week.

Door het opzeggen van het atoomakkoord kan Teheran verder gaan met zijn nucleaire programma en met de verdere verrijking van uranium. Dat kan worden gebruikt voor de productie van een atoombom.

De VS hebben de internationale nucleaire overeenkomst van Wenen ruim anderhalf jaar geleden al eenzijdig opgezegd en economische sancties getroffen tegen Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wordt het oorlog? Vijf vragen over dodelijke aanval op Iraanse generaal

Productie kernwapens

Ondanks die maatregelen bleef de islamitische Republiek zich nog geruime tijd aan het atoomakkoord houden, terwijl de Europeanen probeerden de afspraken over onder meer de handel na te komen ondanks de represailles van de VS.

Vorig jaar begon Teheran de voorwaarden van de deal met de wereldmachten echter te schenden door meer uranium te verrijken tot hogere concentraties dan toegestaan. Dat brengt de productie van kernwapens dichterbij.

Reactie op dood Soleimani

Waarnemers sluiten niet uit dat Iran de uraniumverrijking gaat opvoeren tot 20 procent als reactie op de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani door het Amerikaanse leger.

Iran zwoer na diens dood 'wraak' op de VS. In de regio groeit daardoor de angst voor escalatie van de situatie en voor gewapende conflicten.

Amerika blaast Iraanse generaal op: 'Velen zullen hem wreken'

Een Amerikaanse raketaanval op het vliegveld van Bagdad heeft het leven gekost van de populairste militair van Iran. Qassem Soleimani was de architect van een groot gedeelte van de oorlogen in het Midden-Oosten.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iraanse generaal gedood: hoe de situatie tussen Amerika en Iran escaleerde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore