Vanwege oplopende spanning

Training speciale eenheden in Bagdad door Nederlanders, is stopgezet

05 januari 2020 18:24 Aangepast: 06 januari 2020 10:16
Iraakse militairen in Bagdad worden opgeleid door Nederlandse militairen. Beeld © ANP

De training van speciale eenheden door Nederlandse militairen in de Iraakse hoofdstad Bagdad is stopgezet vanwege de oplopende spanning tussen de VS en Iran. Dat zegt het ministerie van Defensie. Het is het gevolg van een besluit van de commandant van de coalitie van landen die gezamenlijk vechten tegen terreurgroep IS.

De spanning ontstond nadat de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qassem Soleimani afgelopen vrijdag bij een drone-aanval doden.

In Bagdad trainen tussen de vijf en twaalf militairen van het Korps Commandotroepen Iraakse speciale eenheden, voornamelijk commando's. Deze trainingen zijn stopgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parlement Irak: alle buitenlandse militairen moeten het land uit

Training in Erbil

De trainingen door veertig Nederlandse militairen in de omgeving van de Noord-Iraakse stad Erbil gaan nog wel door. In Erbil worden Koerdische- en Iraakse militairen getraind. Ze krijgen les in onder meer leiderschap, het onschadelijk maken van bermbommen en het beveiligen van grote gebieden.

Naast deze trainingen blijft Nederland actief in de NAVO-missie in Irak. Daarvoor levert Nederland zo'n zes militaire en civiele experts die de Iraakse overheid adviseren.

Amerika blaast Iraanse generaal op: 'Velen zullen hem wreken'

Een Amerikaanse raketaanval op het vliegveld van Bagdad heeft het leven gekost van de populairste militair van Iran. Qassem Soleimani was de architect van een groot gedeelte van de oorlogen in het Midden-Oosten.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omgekomen bij bombardement VS: wie was generaal Qassem Soleimani?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore