Na doden Iraanse generaal

Parlement Irak: alle buitenlandse militairen moeten het land uit

05 januari 2020 17:47 Aangepast: 05 januari 2020 18:56
Irakese parlementsleden vlak na de stemming. Beeld © Anadolu

Het parlement van Irak heeft een resolutie aangenomen die de regering oproept om alle buitenlandse troepen het land uit te sturen. De oproep komt een paar dagen nadat de VS een Iraanse topgeneraal uitschakelde op Irakees grondgebied.

De resolutie is niet bindend, want de regering moet er eerst nog mee instemmen. Toch is het signaal duidelijk: de internationale coalitie die tegen terreurgroep IS vecht, moet vertrekken. Officiële reden is dat het zelf-uitgeroepen kalifaat van IS inmiddels is uitgeschakeld.

De internationale coalitie wordt geleid door de Verenigde Staten en bestaat voornamelijk uit Westerse landen, waaronder Nederland.

Iedereen weg, alles dicht

"De regering van Irak moet werken aan de beëindiging van de militaire aanwezigheid van alle buitenlandse troepen op Irakees grondgebied," staat in de resolutie. Ook mogen buitenlandse mogendheden, volgens de resolutie, geen gebruik meer maken van Iraakse wateren en het luchtruim.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichaam Soleimani terug in Iran, honderdduizenden rouwenden de straat op

Op dit moment zijn er 5000 Amerikaanse militairen in Irak. Die zitten er op basis van een overeenkomst waarin Irak aan de VS heeft gevraagd om terreurgroep IS militair te bestrijden. Die overeenkomst wil het parlement van Irak nu opzeggen.

Regering aan zet

De bal ligt nu bij de regering. Eerder riep premier Abdul Mahdi het parlement al op om een 'wegstuur-resolutie' aan te nemen, maar Abdul Mahdi trad in november af vanwege aanhoudende massale protesten tegen zijn regering. Hij is echter nog altijd demissionair premier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dreigt: 'Als Iran wraak neemt, vallen we snel en hard aan'

De relatie tussen Irak en de Verenigde Staten is gespannen. Deze week werd de Amerikaanse ambassade in Bagdad bestormd door tegenstanders van de VS. En afgelopen vrijdag schakelde Amerika de Iraanse generaal Soleimani uit bij het vliegveld van Bagdad.

De 'wegstuur-resolutie' van vandaag wordt dan ook gesteund door parlementsleden die sjiitisch zijn: zij hangen dezelfde islam-stroming aan als Iran en willen - zeker na de dood van Soleimani - optreden tegen de VS. De overige parlementsleden bleven weg bij de stemming.

Eerder vandaag kondigde de internationale anti-IS-coalitie aan voorlopig te stoppen met aanvallen op IS. Dit omdat alle militaire inzet nu nodig is om de eigen troepen in Irak te beschermen tegen de onrust die na de uitschakeling van generaal Soleimani is ontstaan.

Amerika blaast Iraanse generaal op: 'Velen zullen hem wreken'

Een Amerikaanse raketaanval op het vliegveld van Bagdad heeft het leven gekost van de populairste militair van Iran. Qassem Soleimani was de architect van een groot gedeelte van de oorlogen in het Midden-Oosten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore