Dood Soleimani

Raketten afgevuurd op Bagdad, een komt neer bij ambassade VS

04 januari 2020 22:02 Aangepast: 04 januari 2020 23:23
Demonstranten bij de begrafenis van Soleimani. Beeld © EPA

Op verschillende plekken in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn raketten neergekomen. Een van de projectielen kwam terecht in de zwaarbeveiligde groene zone. Daar zitten veel overheidsgebouwen en ambassades.

Het is onrustig in de Iraakse hoofdstad sinds het doden van de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani door een Amerikaanse raketaanval. Iran heeft wraak gezworen voor die aanval. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iraanse generaal gedood: hoe de situatie tussen Amerika en Iran escaleerde

Naast de raket bij de Amerikaanse ambassade kwam er ook een terecht in de wijk Jadriyah. Daarbij raakten vijf mensen gewond.

Opslagplaats op basis

Op zo'n 80 kilometer van Bagdad sloegen twee katjoesjaraketten in op de luchtmachtbasis Balad, waar ook Amerikaanse strijdkrachten zitten. De raketten troffen opslagplaatsen op de basis.

De luchtmachtbasis is meerdere malen het doelwit geweest van gewapende aanvallen. Vorig jaar werd het bijvoorbeeld aangevallen met mortiergranaten en in augustus kwamen twee mensen om het leven door een explosie bij een arsenaal in de buurt.

'Velen zullen hem wreken'

Een Amerikaanse raketaanval op het vliegveld van Bagdad heeft het leven gekost van de populairste militair van Iran.

Iran belooft 'wraak'

Wie achter de aanvallen zit, is niet bekend, maar duidelijk is dat Iran represailles heeft aangekondigd na de dood van Soleimani. Ayatollah Ali Khamenei schreef in een condoleancebrief dat de daders van de aanslag 'wraak' kunnen verwachtten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland veroordeelt aanslag VS op Iraanse generaal

President Hassan Rohani sprak van een terroristische daad waarvoor de VS een hoge prijs gaan betalen. Volgens de Arabische zender Al Arabiya heeft de militie 'Iraakse Hezbollah' laten weten dat de Amerikaanse strijdkrachten vanaf morgen het belangrijkste doelwit worden. Iraakse veiligheidsdiensten is aangeraden uit de buurt te blijven.

Groeiende spanningen

De Verenigde Staten zeggen Soleimani te hebben uitgeschakeld, omdat hij aanvallen op Amerikaanse burgers plande. Bovendien zou hij aan het hoofd staan van een terreurorganisatie. De laatste tijd groeiden de spanningen al flink.

Eind december kwam bij een raketaanval in Irak een Amerikaanse burger om. De Verenigde Staten beschuldigden Iran van betrokkenheid bij de aanval. Op de laatste dag van het jaar bestormden duizenden Irakezen de Amerikaanse ambassade in Bagdad. In een tweet stelde Donald Trump Iran verantwoordelijk voor de escalaties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore