Seksueel roofdier

Harvey Weinstein voor de rechter: alles wat je moet weten over dé #MeToo-zaak

06 januari 2020 09:04 Aangepast: 06 januari 2020 17:48
Harvey Weinstein (67) komt steeds ouder en fragieler over, in december verscheen hij zelfs met een rollator. Beeld © AFP

Vandaag begint in New York het proces tegen Harvey Weinstein. Hoe zat het ook alweer met de zaak tegen de gevallen filmproducent? Alles wat je moet weten, op een rij gezet door Amerika-correspondent Erik Mouthaan.

Harvey Weinstein is jarenlang één van de allermachtigste mannen van Hollywood. Als baas van zijn eigen filmproductiebedrijf The Weinstein Company is hij de financiële man achter kaskrakers als The King’s Speech en Silver Linings Playbook. Films waar Weinstein aan meewerkte, wisten kastenvol prijzen te winnen. Hij is een graag geziene gast op gala’s en hij geeft miljoenen weg aan scholen, goede doelen en campagnes van Democratische politici.

Hardnekkige geruchten

Maar Weinstein is ook berucht. Hij zou een bullebak zijn en er niet voor terugdeinzen om mensen onder druk te zetten om zijn zin te krijgen. En er zijn hardnekkige geruchten dat hij vrouwen lastigvalt en zijn handen niet thuis kan houden. Hij zou vrouwen dwingen tot seksuele handelingen en hen in ruil allerlei beloftes doen over carrières in de filmwereld.

In oktober 2017 barstte de bom, toen twee journalisten van The New York Times een aantal beschuldigingen op een rij zetten. Weinstein probeerde de vrouwen in ruil voor veel geld te laten beloven niets over de gebeurtenissen naar buiten te brengen. 

Vanaf dat moment ging het snel. De ene na de andere actrice kwam naar buiten met verhalen over Weinstein. Hij zou, soms naakt, hebben gevraagd om massages, en ondertussen beloftes maken over hun carrière, om naderhand met dreigementen de vrouwen tot zwijgen te dwingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinstein misbruikte mogelijk meer dan 1000 vrouwen

#MeToo

Onder de hashtag #MeToo deelden vrouwen (en mannen) hun ervaringen met seksuele intimidatie op de werkvloer, op school, binnen de familie, en ga zo maar door. #MeToo ging snel viral en wereldwijd werden mannen in machtige posities ter verantwoording geroepen.

Voor Weinstein zelf zijn de gevolgen desastreus. Niemand wilde nog met hem werken, en algauw raakte hij zijn baan kwijt. Zijn bedrijf werd voor een schijntje verkocht. In mei 2018 werd hij gearresteerd, op verdenking van onder meer verkrachting. Als hij veroordeeld wordt, kan hij de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Seksueel roofdier' Harvey Weinstein presenteert zich als slachtoffer

Rollator

De rechtszaak had een lange aanloop, waarin advocaten ruzieden over welk bewijs toelaatbaar was. Weinstein kwam steeds ouder en fragieler over, in december verscheen hij zelfs met een rollator. Hij zou volgens zijn advocaat wachten op een operatie aan zijn rug, maar sommige vrouwen die hem beschuldigden spraken van een doorzichtige poging om sympathie op te wekken en een beeld te creëren van een man die te zwak is om te doen waarvan hij werd beschuldigd. 

De zitting vandaag gaat over de strafzaak tegen de producer. Er liepen ook civiele zaken, een hele groep vrouwen klaagde hem en zijn inmiddels failliete bedrijf rechtstreeks aan. Op 11 december werd bekend dat er een schikking in die zaak werd getroffen, waarbij dertig actrices en medewerksters gezamenlijk 25 miljoen dollar aan schadevergoeding ontvangen. Het einde van die civiele procedure heeft geen invloed op de strafzaak die het openbaar ministerie tegen Weinstein voert. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten slachtoffers Weinstein cashen: tien keer meer dan hun cliënten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore